TEATRE
Cultura 08/09/2011

Los Galindos donen el tret de sortida a FiraTàrrega

87 espectacles, 97 companyies i més de 600 programadors són els protagonistes del cap de setmana a la capital de l'Urgell

Laura Serra
2 min
Los Galindos assagen l'espectacle a Tàrrega

BARCELONAAvui arrenca FiraTàrrega amb un espectacle Los Galindos. Entropic, un muntatge de circ de gran format, dóna el tret de sortida a quatre dies d'un non-stop amb més de vuitanta espectacles de carrer i parateatrals.

Per endreçar físicament el caos, Los Galindos han reunit artistes de diferents companyies i se serviran de l'acrobàcia, el trapezi, el fonambulisme o l'equilibrisme. "Ens plantegem l'art com una reivindicació de la llibertat, com un impuls que fa possible un nou ordre dins del caos", ha explicat Manuel Escolano, membre de la companyia.

La fira atraurà altres espectacles de circ, com Call me María o Déjàsenti, una "disciplina artística que passa per un bon moment a Catalunya, i se li ha de donar suport perquè estem en condicions d'internacionalitzar espectacles i fins i tot vendre'ls a països com França", ha remarcat el nou director de la fira, Jordi Duran.

A Tàrrega també s'estrenaran els muntatges d'Increpación Danza al teatre sensorial de La bola d'or o l'audiovisual de Nuyan Works, que han rebut suport per a la creació per part de la fira, i hi haurà espai per a la creació iberoamericana que inclou espectacles de Xile i Argentina i contactes amb programadors d'aquests països. Però els protagonistes seran, com cada any, els carrers, les sales i els espais d'empresa per on passaran 97 companyies, la majoria catalanes (55) i internacionals (25) i espanyoles (17), amb menys presència.

Una de les novetats de la 31a edició de la fira seran les 'cates', que neix de l'acord de col·laboració entre FiraTàrrega i ADGAE (Associació d'Empreses de Distribució i Gestió d'Arts Escèniques d'Espanya). L'objectiu és que els programadors puguin veure fragments de fins a 20 minuts de diferents espectacles de carrer i de sala que ofereixen algunes companyies.

La davallada del pressupost d'un 10% de FiraTàrrega, que ha fet reduir l'oferta en cinc espectacles, és poca cosa comparat amb les grans xifres que manega la fira de teatre més important de Catalunya: més de 300 entitats (que representen més de 600 programadors) s'han acreditat per assistir del 8 a l'11 de setembre a Tàrrega per veure-hi els 87 espectacles, que es representaran als teatres, sales i carrers de la capital de l'Urgell.

stats