Música
Cultura 28/05/2012

La Fiscalia demana l'absolució de Javier Krahe

Considera que el vídeo sobre "com cuinar un Crist per a dues persones" pot ser ofensiu però no és delicte

Efe
3 min
Javier Krahe

MadridLa Fiscalia ha demanat l'absolució per al cantautor Javier Krahe per un presumpte delicte contra els sentiments religiosos per la seva participació en un vídeo emès el 2004 sobre "com cuinar un Crist per a dues persones", perquè considera que pot ser ofensiu, però no un delicte.

L'acusat, que en entrar a la sala va dir que, si el condemnen, "s'exiliarà" a França, ha declarat tot just acabar la vista, celebrada avui al jutjat penal número 8 de Madrid, que és innocent i que no ha fet "res" d'allò del que l'acusen. "No m'han entès", ha dit a EFE Krahe després d'afirmar que seguirà fent cançons a l'Església, però sempre més a les dones, en percentatge "de nou a una".

Al jutjat, Krahe va ser rebut amb un calorós aplaudiment de companys i amics com Pepín Tré, Pancho Varona i José Manuel Monzón, 'el Gran Wyoming', que va assistir com a testimoni. També van acompanyar a l'artista Miguel Ríos, que va recolzar la proposta de Monzón "de condemnar a tres avemaries" en lloc de a la multa de 144.000 euros que demana l'acusació.

Ríos ha dit que li sembla "absurd" el judici, i va deplorar que "cada vegada tornem més a la Inquisició", capaços de jutjar, "no pel que diguis ara, sinó pel que vas dir fa vint anys ". "A mi també em resulta molt ofensiu que Ángel María Rouco digui que, si li fan pagar l'IBI a l'Església, li retallarà els fons a Càritas", ha dit Monzón, que va abandonar la sala després de declarar, molest amb l'advocat de la acusació, que va restar credibilitat al presentador.

En el mateix sentit, Álex de la Iglesia, que és amic "i veí" de Krahe, ha considerat "lamentable, anacrònic i absurd" que s'hagi admès a tràmit aquesta querella, la qual cosa "parla molt malament de la Justícia espanyola". Leo Bassi, famós per les seves provocatives manifestacions artístiques, ha posat l'accent en el dret dels qui van gaudir amb el programa, "probablement molts milions".

Durant la vista es van projectar els segons del vídeo en què es narra una "recepta" per desprendre un Crist d'una creu i cuinar "els estigmes amb cansalada" després "descostrar" la imatge, que el programa 'Lo más Plus', de Canal +, va emetre el 14 de desembre de 2004. Rodat en súper 8 per Krahe "i uns amics" el 1978, ha explicat el cantant, el vídeo formava part d'un curt de 25 minuts anomenat 'Deu comentaris', que es va fer per "projectar a la paret d'una casa".

L'acusació, que no va comptar amb el testimoni dels querellants, Víctor Lozano i José Nicolás de Sales, membres del Centre d'Estudis Jurídics Tomás Moro, que no van acudir a la vista, ha insistit que el mateix Krahe havia actualitzat el delicte en tornar a fer "burla" de la creu i de les creences catòliques en el programa. La seva directora, Montserrat Fernández Villa, també acusada, va explicar al jutge que el programa era en directe i que el convidat no sabia el que veuria ni què li preguntarien. També va confirmar que Monzón, editor juntament amb altres del DVD 'Esta no es la vida privada de Javier Krahe', en què els seus amics artistes li fan un homenatge i en què s'incloïen aquests segons de pel·lícula, hi era per promocionar aquest treball. La periodista només desitja que "aquest sigui el final, després de vuit anys dansant pels jutjats" amb l'amenaça d'una multa que "posa en perill" la seva casa, que és, va dir, "l'únic" que té, i opina que "potser és moment de fer desaparèixer l'article 525 del Codi Penal", que, d'altra banda, és la primera vegada que s'aplica.

stats