ART
Cultura 30/03/2011

Gauguin i Dürer capten tota l'atenció a Sotheby's

Les obres dels dos artistes assoleixen un preu final que multiplica exponencialment les previsions. La raó, segurament, és que són peces úniques i molt peculiars.

Redacció
1 min
Dona tahitiana ajupida

BarcelonaPaul Gauguin, el pintor francès que va deixar la seva família per marxar a Tahití, ha assolit avui, a la casa de subhastes Sotheby's de Londres, la xifra rècord de 577.250 de lliures (685.243 euros), un preu gairebé quatre cops superior al mínim esperat. L'obra, Dona tahitiana ajupida, va ser considerada pel propi artista com "un experiment". Tanmateix, en una carta que va escriure des de la Polinèsia al famós galerista parisenc Ambroise Vollard, Gauguin se'n sentia molt satisfet. Després d'una licitació d'allò més intensa, que va durar cinc minuts, la Dona tahitiana ajupida va caure en mans d'un col·leccionista particular que feia la seva oferta per telèfon.

En la mateixa subhasta s'oferien dos mapes celests, gravats en làmines de fusta, del reinaixentista alemany Albrecht Dürer, que es van vendre per 361.250 lliures, 428,833 euros, gairebé tres cops més del que s'estimava (120.000 lliures, és a dir, 142.000 euros). Aquestes dues obres, elaborades l'any 1515 amb la tècnica de la xilografia, representen els dos hemisferis terrestres, i mostren les estrelles de 48 constel·lacions, recollides durant el segle II per Ptolomeu. Són obres extremadament estranyes. De mapes de Dürer, només n'hi ha 10 en tot el món, i dels que existeixen només tres estan pintats a mà, entre els quals s'inclouen els dos que han passat avui per Sotheby's.

stats