Literatura juvenil
Cultura 07/10/2011

'El diari taronja de la Carlota', de Gemma Lienas, reflexiona sobre la immigració a les aules

La cinquena novel·la de la sèrie de diaris de l'adolescent Carlota recupera temes dels llibres anteriors, com ara la desigualtat entre homes i dones

Ara
2 min
L'escriptora Gemma Lienas

BarcelonaGemma Lienas volia fer un llibre sobre feminisme dirigit a la gent jove i al 2001 va publicar El diari lila de la Carlota. Poc es pensava, però, que l'èxit d'aquell volum la portaria a completar tota una sèrie de dietaris adolescents que s'amplia amb la publicació, deu anys després, d'El diari taronja de la Carlota (Empúries). Aquest nou lliurament va néixer mentre l'autora escrivia un altre llibre sobre la memòria històrica, que té intenció d'acabar, i aborda el tema de la immigració. Juntament a aquest tema, però, Lienas també en recupera alguns que ja havia tractat, com la desigualtat entre homes i dones en la nostra societat.

"Els adolescents viuen la immigració molt més que la gent adulta, perquè a les nostres aules n'hi ha molta. Convenia parlar-ne i veure quines dificultats troben els nouvinguts i quines troben les societats d'acollida, i de quina manera cal treballar les coses perquè hi hagi una bona integració d'uns i altres", ha afirmat l'autora. "El llibre no és una crítica", ha assegurat Lienas, tot i que conté una visió crítica de determinades situacions. De fet, l'escriptora cita l'escriptor libanès Amin Maalouf per assegurar que "és important la reciprocitat, aprendre a ser tolerants, però a la vegada demanar que la gent canviï".

En el llibre "es treballen molt els prejudicis, perquè crec que n'hi ha per part de les dues parts", ha dit l'autora, que ha afegit que "en un moment com el d'ara, en què des de determinats sectors polítics s'empra la immigració per parlar dels problemes i no de les solucions que aporten o de les dificultats dels seus països d'orígen sovint provocats pels països benestants, penso que el llibre intenta desmuntar els prejudicis que hi poden haver per un cantó i altre".

stats