INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 02/03/2012

La Generalitat tancarà les seves quatre llibreries

La Generalitat vol canviar el model de venda dels llibres institucionals. Tancarà les botigues que té a les quatre capitals catalanes i oferirà el servei a través de les llibreries tradicionals i d'internet.

Laura Serra
2 min
La Generalitat té l'aparador més vistós per a les seves publicacions i obres institucionals a la rambla de Catalunya, un dels espais que es tancarà.

BARCELONA.La Generalitat està planificant el tancament de les quatre llibreries que té a les capitals catalanes, on despatxa tots els llibres que publiquen els seus departaments i les entitats que en depenen, però també altres administracions, organismes internacionals i, fins i tot, entitats privades. Segons va confirmar ahir a l'ARA el secretari general de l'Entitat Autònoma del DOGC i de Publicacions, Jordi Miró, s'està "replantejant el model de llibreries implantat fa trenta anys" per la crisi del sector i l'entrada dels formats digitals en aquest terreny. A això s'hi ha de sumar el fet que a les llibreries de la Generalitat s'hi ha acabat venent un alt percentatge de volums que no són edicions pròpies sinó de privats (temaris d'oposicions, d'exàmens de català, guies turístiques o llibres d'institucions culturals). "Aquí estem trepitjant una línia vermella perquè venem el que haurien de vendre les llibreries privades, i el Gremi de Llibreters ens ha tocat el crostó alguna vegada", diu Miró. De la seva facturació anual, el 60% o fins i tot el 70% correspon a material que no edita la Generalitat, segons càlculs del secretari general. La facturació, a més, com els passa a tots els llibreters, va a la baixa: el 2010 van girar 1,2 milions d'euros i, el 2011, 750.000 euros.

Miró nega que sigui una mesura d'estalvi en plena crisi. "Encara que estiguéssim en un context de bonança econòmica, el repensament el faríem igual. És un problema no vinculat a les retallades, sinó a l'evolució del món editorial i la necessitat d'ubicar-nos correctament al sector", defensa. Argumenta que "en termes globals no es perdran llocs de treball" i que no hi ha un objectiu econòmic darrere els locals que ocupen les llibreries, perquè, per exemple, els baixos del Palau Moja són patrimoni de la Generalitat i seu del departament de Cultura.

Oferta virtual i de proximitat

L'Entitat Autònoma de Publicacions projecta un gir a la distribució que passaria per tancar les botigues a peu de carrer -la data seria al mes de maig- i oferir els serveis a través de la botiga online i les llibreries tradicionals. "Vendre llibres per internet ho fem des de fa temps, amb resultats modestos, i ho hem de seguir fent. Però té unes limitacions. I no volem deixar d'estar presents a les llibreries. Estem treballant amb el Gremi per trobar una solució. Volem acostar-nos més a la gent: quatre llibreries a Catalunya no és un servei de proximitat. Si podem arribar a tenir una llibreria per comarca, ens acostarem més al ciutadà que fins ara", conclou Jordi Miró.

La creació de les llibreries -primer a Barcelona i més tard a les altres capitals- "responia al fet que no estava clar que les publicacions de la Generalitat tinguessin acollida en els mecanismes de distribució tradicional, ni estava garantida la seva bona presència". De bracet del Gremi, ara es pot aconseguir, tot i que això faci tancar quatre llibreries.

stats