Cultura 05/04/2011

Set anys de presó per vendre falses obres de Giacometti

El marxant i els seus socis, dos dels quals són els propietaris d'una casa de subhastes a Wiesbaden, van vendre falsificacions del pintor i escultor suís des de 2003 per valor de nou milions d'euros.

2 min

L'Audiència de Stuttgart ha condemnat un marxant d'art alemany a set anys i quatre mesos de presó per una estafa multimilionària, per vendre obres falses de l'escultor suís Alberto Giacometti, segons informa Efe.

El condemnat, de 62 anys d'edat i la identitat del qual no ha estat divulgada, va reconèixer durant un interrogatori ser el cap d'una banda que comerciava amb obres falses de Giacometti i aconseguir estafar diversos col·leccionistes i galeries.

Segons va establir el tribunal, el marxant i els seus socis, dos dels quals són els propietaris d'una casa de subhastes a Wiesbaden i distribuïdors de les obres, van vendre falsificacions del pintor i escultor suís des de 2003 per valor de nou milions d'euros. A l'agost de 2009 es va localitzar a Magúncia, al centre d'Alemanya i prop de Frankfurt, un magatzem amb prop d'un miler de peces de bronze de Giacometti falses. Un altre dels acusats, que actualment està sent processat, era l'encarregat de buscar compradors fora i dins d'Alemanya i afirmava ser aristòcrata i amic del germà de Giacometti, Diego.

Entre 2008 i 2009, els ara detinguts van intentar vendre 300 escultures de bronze i 100 peces d'escaiola a una galeria de Nova York per un valor de 50 milions d'euros (69,5 milions de dòlars).

Les obres falsificades de l'artista disposaven de suposats certificats d'autenticitat i els estafadors asseguraven que procedien d'un fons de peces pertanyents a l'herència familiar de Giacometti.

Així mateix, els acusats van tractar de vendre per 1,3 milions d'euros (1,8 milions de dòlars) 17 escultures a uns compradors que van resultar ser investigadors de la policia encoberts.

Un portaveu del tribunal ha informat avui de la decisió dels jutges, que es va produir aquest dilluns, i que complementa una condemna anterior contra el mateix home de gairebé tres anys de presó.

stats