MÚSICA
Cultura 21/04/2011

Giant Sand, La Bien Querida i Christina Rosenvinge, caps de cartell del Festival Gea de Tarragona

Arrenca la tercera edició del Festival Gea, que portarà a Tarragona onze artistes de Catalunya, Espanya, Estats Units, Nova Zelanda i Argentina fins diumenge 12 de juny. Als espais de l’any anterior, Jardins del Camp de Mart i Teatre Metropol, s’hi sumen enguany el CX Auditori Tarragona i el Teatre El Magatzem

Redacció
3 min
Giant Sand

BarcelonaArrenca la tercera edició de Gea, el Festival de Música Independent de Tarragona, se celebra del 9 al 12 de juny amb Giant Sand, Christina Rosenvinge, La Bien Querida i Bachelorette com a noms més destacats, tots ells inèdits a la ciutat. Hi prendran part onze artistes procedents dels Estats Units, Nova Zelanda i Argentina, així com de Catalunya i de la resta de l’Estat.

La principal novetat d’enguany són els concerts en dos nous espais, el CX Auditori Tarragona i el Teatre El Magatzem, que s’afegeixen als dos de l’any passat, el Teatre Metropol i el Camp de Mart.

Gea aposta per un model de festival en què es posa en valor la comoditat del públic i la qualitat de l’espactacle en directe, amb poques actuacions cada nit i ubicant tres de les sessions en auditoris i teatres on el públic pot estar assegut i prestar atenció a la música. Això no treu, però, la celebració d’una nit més festiva, dissabte, a l’aire lliure i amb entrada gratuïta, amb set hores de música protagonitzades per cinc grups i un discjòquei.

El cartell està format per una acurada selecció d’artistes que transiten per estils com el folk, el rock, el pop, l’electrònica o la música experimental i d’avantguarda, sempre amb un component de risc, de contemporaneïtat i de no-subjecció als imperatius comercials en les seves carreres. A més, com en passades edicions, Gea posa un èmfasi especial en les dones creadores, que en aquesta ocasió lideren o formen part de sis de les onze propostes participants en el festival.

El primer dia de Gea neix la figura del concert inaugural, amb l’actuació de Christina Rosenvinge al CX Auditori Tarragona. La madrilenya presenta el seu últim treball, La joven Dolores.

El segon dia de festival, el Teatre El Magatzem recull l’herència del que el Teatre Metropol va suposar en les dues primeres edicions del Festival Gea: un espai per a les propostes més intimistes i experimentals. Per l’escenari de la Cooperativa Obrera passaran el pop electrònic de la neozelandesa Bachelorette i el folk dels nord-americans Arborea i dels barcelonins Bedroom. La nit més llarga del festival té lloc als jardíns del Camp de Mart i amb entrada gratuïta; l’any passat hi van passar unes 3.000 persones. Enguany encapçalen el cartell Giant Sand, banda de Howe Gelb i història viva del country-rock alternatiu, que celebren 25 anys del seu primer àlbum en plena forma. També hi prendran part Él Mató a un Policía Motorizado, banda argentina apadrinada per J de Los Planetas; Prince Rama, duo de psicodèlia que grava pel segell d’Animal Collective; els mallorquins The Marzipan Man; els tarragonins The Transistor Arkestra, en qualitat de guanyadors del concurs DO Tarragona 2010, i el DJ de Montblac Discjonkey.

Com l’any passat, el teatre modernista de la Rambla Nova, el Metropol, acull el concert de cloenda del Festival Gea. La protagonista serà La Bien Querida, que presentarà el seu segon disc, Fiesta, una nova demostració de com les produccions de David Rodríguez (Beef, La Estrella de David) han portat les cançons de La Bien Querida a aconseguir la reconciliació entre indie i tradició hispànica (flamenc, rumba, música àrab).

Gea 2011 ha aconseguit superar el context de crisi amb un cartell més reduït que en altres edicions però amb artistes de qualitat contrastada que haurien de facilitar que s’assolissin els nivells de repercussió i públic del 2010.

El 2010 van actuar al Festival Gea bandes com The Wave Pictures, Lydia Lunch, Dawn Landes, Bigott, Maria Coma o Anímic. I el 2009, Peter Broderick, Stanley Brinks, Lucky Dragons, Maika Makovski, Rockettothesky o Don Simón y Telefunken & Ajo.

stats