FESTIVAL
Cultura 26/05/2012

Girona es posa moderna amb el festival Milestone

Girona estrena el festival Milestone, que se celebrarà els dies 13 i 14 de juliol. La programació inclou intervencions artístiques al carrer, concerts, conferències sobre creació contemporània i gastronomia.

Elisabet Escriche
2 min
El portuguès Alexandre Farto, àlies Vhils, que ha retratat la cancellera alemanya Angela Merkel en una façana de Berlín, serà un dels artistes que intervindran a Girona.

GIRONAEl canvi d'equip de govern a l'Ajuntament de Girona després de 32 anys d'hegemonia socialista s'està materialitzant sobretot en la programació cultural. Primer es va suspendre el Festival de Músiques Religioses i del Món, que ha sigut substituït pel cicle Nits de Clàssica, que obrirà el contratenor Philippe Jarousky el 26 de juny. L'equip de l'alcalde convergent Carles Puigdemont va fer un nou pas per seguir amb aquest rentat de cara ahir amb la presentació del festival Milestone, que pretén unir la ciutat amb la cultura contemporània.

La proposta és fer un recorregut urbà per Girona durant dos dies amb activitats que inclouen l'art al carrer, la música, la gastronomia i el pensament, a través de conferències. Per fer-ho possible Girona rebrà més de 30 figures internacionals, nacionals i locals que presentaran i compartiran amb la gent els seus projectes. "Defugim ser un festival més dels que se celebren a les comarques gironines a l'estiu i d'un públic massiu", explica l'impulsor, Xavier Masó.

Sis destacats artistes urbans s'encarregaran d'acostar l'art al carrer. Entre aquests hi ha el portuguès Vhils, que es caracteritza per la seva innovació constant, l'italiana Erica il Cane i l'anglesa Lucy McLauchlan. Cadascú farà la seva obra en unes façanes pactades prèviament a partir del 4 de juliol. Els gironins podran veure com durant deu dies les seves creacions, que seran permanents, es van gestant. "La idea és que es converteixin en un pol d'atracció turístic", va explicar Masó. La iniciativa no és nova. A Grottaglie, una població del sud d'Itàlia semblant a Cadaqués, any rere any una vintena d'artistes han anat transformant el municipi, que s'ha convertit en una mena de museu urbà.

Concerts a les Ribes del Ter

L'apartat musical es concentrarà en deu concerts, cinc el 13 de juliol i els altres cinc el 14. Hi actuaran el nord-americà Eli Paperboy Reed, el bisbalenc Mazoni i els britànics Kitty, Daisy & Lewis i Fink, entre altres propostes. Els concerts es faran a les Ribes del Ter i són l'única activitat que s'haurà de pagar.

Els encarregats de desenvolupar l'àmbit del pensament seran filòsofs, pedagogs i programadors teatrals que exposaran la seva visió del món contemporani al Centre Cultural La Mercè. Entre els convidats hi ha el filòsof Oriol Leira, el cuiner Christian Sorensen i Albert Mallol, director del Festival Porta Ferrada.

El recorregut es tancarà amb l'oferta gastronòmica que oferiran nou restaurants de la ciutat, que elaboraran uns menús pensant en l'ocasió. "Tindran alguna sorpresa", va avançar Masó.

L'alcalde de Girona va assegurar que ara ja han agafat el camí que volien. "Una aposta com aquesta, que és innovadora, permet obrir la ciutat a nous públics i llenguatges creatius", va insistir.

Milestone té un pressupost de 200.000 euros, dels quals 40.000 els posa l'Ajuntament de Girona i 25.000 la Diputació.

stats