CULTURA
Cultura 22/06/2011

625 firmes per la dimissió del director de la RAH

Professors de la Universitat de València s'han mobilitzat per demanar que Gonzalo Anes deixi la Real Academia de la Historia arran d'unes declaracions sexistes

Efe
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Un total de 625 professors i professores de la Universitat de València (UV) han acusat el director de la Real Academia de la Historia, Gonzalo Anes, de sexista, i han firmat un document demanant la seva dimissió. Tot va començar quan Anes va justificar la desproporció entre acadèmics i acadèmiques, al·legant que les dones s'han de dedicar a “criar els fills i a les tasques de la llar”. Carmen Aranegui, catedràtica d'Arqueologia i instigadora de la mobilització, ha aprofitat per recordar que el polèmic Diccionario biográfico “discrimina personalitats de la república respecte a les del franquisme, i que aquestes últimes són tractades amb benevolència”. Aranegui ha afegit que d'altres figures d'èpoques més remotes “també han estat considerades al marge de la crítica moderna de la història”.

Les tensions no ens vénen pas de nou. Ja feia dies que la Facultat d'Història de València –així com molts altres col·lectius espanyols– es manifestaven per la falta de rigor del Diccionario, especialment per l'entrada dedicada a Franco. Però aquest últim episodi ha fet esclatar les protestes a la UV. Segons explicava Aranegui, a Santiago de Compostel·la també ha sorgit un moviment crític contra la RAH. A la Universitat Autònoma de Madrid i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona també han començat a bullir actes reivindicatius, a través de blogs i fòrums d'internet.

stats