07/09/2011

El Govern activa els actes d'aniversari del 1714

2 min
L'11 de setembre del 1914 va arribar en efervescència catalanista i amb la nova Mancomunitat.

Barcelona.En la seva última reunió abans de la Diada Nacional de dissabte i en plena ofensiva jurídica i política contra l'ensenyament del català, el consell executiu va aprovar ahir crear una nova Comissió de Commemoracions, que d'entrada tindrà com a principal missió preparar els actes vinculats a l'efemèride de l'11 de setembre del 1714.

El Govern li ha volgut donar el màxim rang simbòlic i el seu president, Artur Mas, serà qui dirigeixi i supervisi els treballs dels alts càrrecs governamentals que la integraran. La Comissió de Commemoracions es crea alhora que se suprimeixen les tres comissions fins ara existents: la del mil·lenari del naixement polític de Catalunya -que ja es va celebrar el 1989-, la de commemoracions històriques i culturals (aquest any ha organitzat el cinquantenari de la mort de Joan de Sagarra i el centenari de la de Joan Maragall) i la Comissió 2014, que es va crear el 2005.

El tripartit va posar-la en marxa i la seva composició, tant a nivell d'experts com institucional, era molt àmplia. La presidia l'aleshores conseller en cap, el republicà Josep Bargalló. Entre les seves tasques hi havia la de preparar els actes de commemoració del tercer centenari de la pèrdua de les llibertats catalanes, l'11 de setembre del 1714, a mans dels Borbons però també la de "dibuixar un horitzó ple d'oportunitats" i superar "el derrotisme". Malgrat l'ambició fundacional la comissió no va arribar ni tan sols a nomenar un comissari i va ser víctima del desinterès del PSC, que liderava el Govern.

L'antic consell assessor

El segon tripartit la va reprendre i va posar en marxa un consell assessor amb personalitats com Xavier Rubert de Ventós o Magda Oranich, però no es va anar més enllà d'una exposició al Museu d'Història.

El Govern va explicar que la feina dels membres d'aquesta comissió no suposarà cap cost extra al Govern i que haurà de projectar "la persistència de Catalunya com a nació". Queden tres anys per a una commemoració a l'altura dels fets.

stats