MÚSICA
Cultura 19/07/2011

El Govern aprova un conjunt de mesures per impulsar el Pla Estratègic de la Cultura 2011-2021

Avui comencen les Terceres Jornades de Reflexions Crítiques per conèixer l'estat de la cultura i marcar necessitats de treball. L'acord busca reformar el sistema públic cultural català i eliminar les duplicitats existents

Acn
2 min

BARCELONAEl Govern ha acordat impulsar l'elaboració del Pla Estratègic de la Cultura 2011-2021, que traçarà les polítiques dels propers deu anys amb l'objectiu d'atorgar a la cultura la màxima centralitat social, reformar el sector i eliminar les duplicitats generades els darrers anys. En aquest sentit, el document desplega a mitjà termini els mecanismes de treball per concertar i pactar les polítiques culturals del país per la propera dècada. Abans d'iniciar la seva redacció, s'ha impulsat un procés de reflexió crítica en el marc d'unes jornades que arrenquen avui. L'objectiu és recollir i conèixer l'estat actual de la cultura des del mateix sector i marcar les necessitats de treball.

Sota el títol Terceres Jornades de Reflexions Crítiques. Canvis de Paradigma: Reptes i Oportunitats de la Cultura s'apleguen a partir d'aquest dimarts una seixantena de personalitats rellevants de l'àmbit de la cultura amb l'objectiu d'establir un diagnòstic per poder elaborar el pacte per la cultura.

El Pla Estratègic, que comptarà amb la participació de 500 experts en el sector cultural, busca establir un diàleg permanent entre el departament i el sector cultural per tal de treballar conjuntament per donar a la cultura la màxima centralitat i potència dins la societat, fixar un marc d'actuació global definit des d'una perspectiva oberta i en diàleg amb altres administracions i sectors, motivar el conjunt de la societat catalana a favor de la cultura, avançar cap a un model cultural compartit per tots els agents implicats, eficient i competitiu, que faci possible posicionar Catalunya a l'avantguarda de les polítiques culturals del món i desplegar i enfortir la realitat cultural catalana per convertir-la en referent i marca internacional.

El Pla s'estructura en quatre grans àrees d'anàlisi, reflexió i debat per a l'elaboració d'una diagnosi prèvia del sector i l'establiment posterior d'estratègies i objectius. Concretament, es treballarà en quatre àrees d'anàlisi. D'una banda, la sectorial, que busca incidir en la perspectiva de cadascun dels sectors de la cultura; la territorial, per tenir en compte les especificitats de cada zona; la perspectiva transversal, que se centra en la dimensió social, econòmica i política; i l'àmbit específic, que analitza qüestions que requereixen un tractament singular.

"Ofensiva del Govern a favor de la cultura"

Pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el Pla Estratègic busca la reforma del sistema públic cultural català amb l'objectiu d'eliminar les duplicitats que s'han produït els darrers anys. "Comença avui una ofensiva del Govern a favor de la cultura destinada a trencar rutines, pensar a curt, mitjà i llarg termini", ha assegurat Mascarell, que ha afegit que estarà "fet entre tots i amb certa ambició". "És la primera vegada que el Govern aprova una mesura d'aquest tipus", ha concretat.

stats