Cultura 29/08/2011

Mor l'artista Josep Grau-Garriga

Va ser un renovador de l'art del tapís a nivell europeu

Redacció
2 min
Josep Grau-Garriga

BarcelonaEl pintor i tapisser Josep Grau-Garriga ha mort aquesta tarda als 82 anys a Angers, ciutat on vivia des de fa més de vint anys. Dissabte va ser ingressat a la unitat de cures intensives de l'hospital d'aquesta localitat després de patir un ictus hemorràgic. L'artista tenia previst viatjar a Sant Cugat aquest setembre coincidint amb l'exposició a la Canals-Galeria d'Art, l'1 de setembre, i per la inauguració de la mostra al Museu del Tapís Contemporani -Casa Aymat-, el 15 de setembre, de la seva ciutat natal i estava treballant en un gran retaule mural de 18 metres d'alçada per a l'església de St. Mathurin, el poble on vivia.

Nascut a Sant Cugat del Vallès l'any 1929, va treballar en els camps de la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural, l'escultura i, sobretot, el tapís, especialitat en la qual més ha destacat la seva obra. Va ser director de l'Escola Catalana del Tapís, per on van passar artistes de la talla de Pablo Picasso, Joan Miró i Antoni Tàpies. Sota la seva direcció, els conceptes sorgits d'aquest centre van marcar l'evolució del tapís en l'àmbit nacional i internacional.

Josep Grau-Garriga es va format a les escoles d'Arts i Oficis i de Belles Arts de Barcelona. Inicialment va treballar en la pintura mural i va participar diferents exposicions pictòriques. Des del 1957 es va dedicar especialment a la recerca en el camp del tapís. Després de treballar amb Jean Lurçat i efectuar un viatge d'estudis per Europa, col·laborà en la fundació de l'Escola Catalana de Tapisseria de Sant Cugat del Vallès, de la qual fou director artístic. A partir del 1959 creà un llenguatge propi d'expressió tèxtil incorporant nous materials i diferents textures. Els seus tapissos/collage han adquirit caràcter escultòric i, des del 1970, fa environaments, prenent la matèria tèxtil com a base. Ha participat com a tapisser i com a pintor en nombroses exposicions nacionals i internacionals. Va atorgar molta importància a la pedagogia, i va involucrar-se moltes activitats de caràcter divulgatiu o pedagògic, cursos, conferències, etc.

stats