ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 01/07/2012

El Grec obre amb una altra revetlla de Sant Joan

Antoni Ribas Tur
2 min
Ballarina equilibrista de la companyia Theater Tol, ahir al passeig Lluís Companys.

BARCELONAEl Grec 2012 va arrencar ahir a la nit amb una gran festa ciutadana al passeig Lluís Companys. Hi van posar la banda sonora els grups Canteca de Macao i La Troba Kung-Fú, i l'espectacle, el teatre aeri de la companyia belga Theater Tol, que va deixar bocabadat el públic. Si la decisió de començar així el festival d'arts escèniques de Barcelona té continuïtat, la ciutat celebrarà dues revetlles al juny: la nit del 23 la de Sant Joan i, pocs dies després, la del Grec.

Ahir arreu del passeig hi havia un ambient que hauria fet esgarrifar els responsables d'una inauguració més institucional i tocada i posada, per molt modern, multidisciplinari i transgressor que fos l'espectacle: famílies amb nens, gossos, bicicletes, tàpers, parades on venien menjar, cerveses i fins i tot mojitos. Les americanes i els pantalons de mudar estan reservats per al concert que Pascal Comelade i la Cobla Sant Jordi oferiran aquesta nit al Teatre Grec. A la festa popular l'etiqueta venia marcada per les bermudes i les sandàlies.

Poc després de les nou del vespre, mentre Canteca de Macao tocava els primers temes, Ramon Simó, el director del festival, exercia d'amfitrió excitat de la festa: donava entrevistes i observava com la gent anava arribant. "Si el passeig s'omple, d'un cap a l'altre, hi haurà prop de 15.000 persones, i es va omplint, es va omplint!", comentava.

L'alegria dels Canteca de Macao

Els Canteca no es van estar de romanços a l'hora d'animar i fer ballar el púbic. " La gente está harta de tanta tristeza ", van sentenciar en un tema, poc abans de demanar la col·laboració del públic i fer cridar a la gent un "Estem bé" que gairebé hauria aixecat un mort. A la recta final del concert van convidar a pujar a l'escenari Joan Garriga, líder de La Troba Kung-Fú. La festa seguia amb Sonajero de colores i el passeig Lluís Companys cada vegada estava més ple. " Tal y como estan las cosas, esto ya es un desfase ", va reblar la vocalista de la formació.

L'arribada dels representants de l'Ajuntament de Barcelona estava prevista a un quart d'onze, però aleshores ja era complicat buscar alguna cara entre la gentada. Fins i tot l'empresa de la grua que tot seguit va aixecar l'estructura de la companyia Theater Tol semblava que acompanyava l'ambient de festa: va elevar majestuosament aquesta estructura de l'espectacle Pedalejant cap al cel , mentre quatre àngels-ballarines feien anar uns carros amb bicicleta. La companyia va meravellar els assistents convertint la lona blanca de l'estructura en una pantalla en què es van poder veure imatges relacionades amb les disciplines artístiques que acull el festival.

Penjant de l'estructura circular es van poder veure quatre bicicletes amb carros, damunt dels quals hi havia àngels ballant i deixant caure damunt del públic plomes i purpurina vermella. I encara va aparèixer una altra ballarina amb un vestit vermell gegant penjada al centre de l'estructura cantant l' Ave Maria de Schubert. Poc després van començar a caure globus blancs del seu vestit mentre l'estructura s'enlairava més i ella feia acrobàcies. Els focs d'artifici i les ovacions van marcar el final de l'espectacle.

La festa va seguir amb La Troba Kung-Fú i amb una nova sessió de Pedalejant cap al cel .

stats