Cultura 15/04/2011

Recuperats un Goya i un Greco desapareguts als anys noranta

Se sospita que formen part del llegat que Julio Muñoz Ramonet va deixar a l'Ajuntamnet de Barcelona, que reclamarà

Redacció
2 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha recuperat a Alacant dues pintures, "La Anunciació" d'El Greco i "L'Aparició de la Verge del Pilar" de Goya, desaparegudes a final dels 90 i que presumptament pertanyen al llegat de l'industrial Julio Muñoz Ramonet, que va deixar en herència el seu patrimoni a l'Ajuntament de Barcelona.

Les dues obres, dos olis sobre llenç pintats el 1570 la del Greco i el 1775 la de Goya, havien format part de diverses exposicions internacionals i va ser al seu retorn a Espanya quan es va denunciar la seva desaparició. Arran de la denuncia, el Grup de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil va incloure les fotografies de les pintures en les bases de dades d'obres d'art sostretes, tant de caràcter internacional com les gestionades per l'institut armat, per donar a conèixer tots els cossos policials la desaparició dels dos quadres i dificultant la seva comercialització.

El mes d'octubre passat els investigadors van tenir coneixement de la possible venda de les dues pintures, el que va accelerar les indagacions i va permetre localitzar les dues obres en un domicili particular de la província d'Alacant. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han confirmat a Efe que tenen coneixement de la recuperació de les dues obres d'art i que, si es confirmés la seva autenticitat, pertanyen al llegat de Muñoz Ramonet, que reclamaran la seva propietat. De fet, les mateixes fonts han confirmat que l'Ajuntament de Barcelona, al qual l'adinerat industrial va llegar el seu patrimoni, no disposa d'un inventari detallat de totes les obres d'art que albergava Muñoz Ramonet en el seu palauet del carrer Muntaner, l'edifici del qual i tot el seu contingut va deixar en herència al consistori.

Una sentència de l'Audiència de Barcelona de febrer de 2009 va concedir a l'ajuntament la propietat del llegat patrimonial de la valuosa col·lecció d'obres d'art de l'empresari, però aquesta sentència està recorreguda en cassació per la família l'empresari, que també reclama l'herència, de manera que el plet segueix sense resoldre's.

Seguint les directrius del testament de l'industrial, l'ajuntament va crear el 1995 la Fundació Privada Julio Muñoz Ramonet amb la finalitat de conservar i difondre el seu patrimoni cultural, entre el qual estaven catalogats els dos quadres ara recuperats per la Guàrdia Civil així com una àmplia col·lecció de mobiliari antic.

Muñoz Ramonet, que va morir a Suïssa el 1991, va disposar en el seu testament que deixava a la ciutat dues finques de la seva propietat, el palauet situat al número 282 del carrer Muntaner i un altre al carrer Avenir 26, incloent tot el seu contingut. L'única condició que va posar l'empresari va ser que l'ajuntament vetllés per la preservació, conservació i manteniment del llegat, raó per la qual el consistori va crear el 1995 la fundació privada Julio Muñoz Ramonet. La validesa del testament, que qüestiona la família de l'industrial, ha estat ratificada en diverses sentències, la primera la d'un jutjat de Suïssa el 2001, la segona la del jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Barcelona el 2007, i l'última una decisió de l'Audiència de Barcelona, de 30 de gener de 2009, que va ratificar les anteriors. No obstant això, la família de Muñoz Ramonet sempre ha presentat recursos, de manera que l'ajuntament encara no ha pogut prendre possessió del llegat de l'industrial i ni tan sols coneix amb detall el catàleg d'objectes que estaven dipositats en les dues finques llegades.

stats