Història
Cultura 13/07/2012

Les imatges oblidades en un arxiu de la Guerra Civil

Imatges esfereïdores, com un grup de nenes de Saragossa víctimes de les bombes feixistes, es guarden a l'arxiu de la Creu Roja a Ginebra. El Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca en té una còpia, però la seva existència és pràcticament desconeguda

Efe/ara
1 min
Imatge de dues nenes, a Madrid, refugiades de la Guerra Civil, del fons documental de la Creu Roja Internacional de Ginebra/ EFE/FOTOTECA CICR

GinebraLa tragèdia dels qui no van anar al front, durant la Guerra Civil Espanyola, però van patir el conflicte des de la rereguarda, és la protagonista de la majoria de les 654 fotografies que van captar un delegats del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR). Aquestes fotos es guarden a la seu central que l'organització té a Ginebra, i el 2008 se'n van transferir còpies al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, però la seva existència és pràcticament desconeguda.

"Pocs investigadors s'han apropat a aquests arxius, sobretot pel fel que hi ha un gran desconeixement de la intervenció del CIRC a la guerra d'Espanya", denuncia l'arxiver Daniel Palmieri. En opinió de Palmieri, les imatges tenen el valor afegit d'oferir "la mirada de simples ciutadans que van ser 'llançats amb paracaigudes' en plena Guerra Civil i que es van trobar amb un munt d'atrocitats". Aquests "simples ciutadans" eren els 15 delegats que la Creu Roja va enviar a Espanya per ajudar la població civil.

La majoria de fotografies són del màxim responsable de la Creu Roja a Espanya, Marcel Junod, un metge amb experiència prèvia a la guerra a Etiòpia. Junod descrivia Espanya com un "país on l'assassinat i les execucions han arribat a un grau que la història no havia conegut mai". Entre les imatges més esfereïdores que va captar amb la seva càmera destaquen un grup de civils víctimes de la metralla abandonats en una cuneta, les cares de la fam, un grup de nenes mortes per les bombes o un grup de brigadistes tancats en un camp de presoners a Burgos.

stats