Clàssica
Cultura 29/10/2011

Madrid celebra el 80è aniversari de Joan Guinjoan

L'Auditori Nacional espanyol acollirà el pròxim dia 3 un concert homenatge al compositor Joan Guinjoan (Riudoms, Tarragona, 1931) amb motiu del seu 80è aniversari, que se celebra aquest any, en una vetllada en la qual participaran importants músics del panorama artístic estatal

Efe
2 min

MadridEntre els participants en aquest acte homenatge, promogut per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i la Fundació Autor, destaquen Neopercussió, el duo de piano Puente-Narejos i l'acordionista Iñaki Alberdi, segons informa la SGAE.

El programa recorrerà gairebé quaranta anys de l'obra creativa de l'autor en el gènere de cambra, tota ella significativa i representativa de la seva carrera. Entre les peces més antigues es podran escoltar Cinc estudis per a dos pianos i percussió, de 1968, i la més recent, Sons de la terra, escrita el 2007 i dedicada a l'acordionista Alberdi, convidat especial d'aquest concert, que estrenarà la seva versió revisada i plenament aprovada pel compositor.

El mestre català és un dels compositors contemporanis més rellevants amb una reconeguda trajectòria internacional. Posseeix un ampli catàleg d'obres, encara que aquest homenatge el rep en forma de concert monogràfic de cambra en què podran escoltar Tensió-Relax per a percussió (1974) per Juanjo Guillem i Rafa Gálvez, de Neopercussió. També se sentirà Prisma per a piano i vibràfon i marimba (1979), que compta també amb la participació del duo de piano format per Isabel Puente i Antonio Narejos; Flamenc. Tres peces per a dos pianos (1994-1995), Sons de la terra per a acordió (2007), interpretat també per Iñaki Alberdi, i Cinc estudis per a dos pianos i percussió (1968).

Joan Guinjoan Gispert ha estat concertista de piano i ha dirigit diferents ensembles, com el grup Diabolus in Musica, amb els quals ha difós les obres dels seus col·legues, a més de les pròpies. També ha exercit la crítica musical, ha dictat conferències, classes i tallers, ha difós la música contemporània en concerts i programes de TV i ha ensenyat composició. Guinjoan ha estat molt premiat i entre els seus guardons destaquen el Premi SGAE Iberoamericà de la Música Tomás Luis de Victoria, el 2004; el Daniel Montorio, per la seva òpera Gaudí; el Reina Sofia; el Premi Nacional de Música; el Ciutat de Barcelona i la Creu de Sant Jordi. A més, és professor resident a la Universitat de Santa Bàrbara (EUA).

Actualment prepara la Carta Blanca atorgada per l'Orquestra Nacional d'Espanya, que inclou uns concerts programats per a febrer i març de 2012, a l'Auditori Nacional de Música.

stats