Cultura 26/05/2011

El Hachmi: "Vivim una situació més intolerant els últims anys"

Josep Lambies
2 min
El Hachmi: "Vivim una situació més intolerant els últims anys"

Najat El Hachmi és la convidada de la cinquena trobada de Time Out En Viu. Va publicar la seva primera obra als 25 anys, Jo també sóc catalana . El 2008 va debutar en el món de la novel·la amb L'últim patriarca, i ara que ja passa dels 30 ha disparat La caçadora de cossos , una obra particularment provocativa. Es presenta a la Casa del Llibre tota de blau -vestit, ulleres i bossa de mà del mateix turquesa-, i al costat del periodista Jordi Nopca.

Comencen parlant de com vida i obra s'alternen en un sol eix. Nopca recorda que La caçadora de cossos va néixer com un projecte autobiogràfic, i de mica en mica va començar a agafar embranzida per nous camins. "Acostuma a haver-hi un desprestigi cap a qualsevol cosa que sigui susceptible de ser autobiogràfica", diu El Hachmi, que explica que amb L'últim patriarca volia convertir la novel·la en una via d'accés cap a realitats properes. El seu últim llibre es vertebra al voltant del concepte de llibertat -o, més ben dit, "de la descoberta i negació del que creiem que és llibertat a Occident".

L'obra de Najat El Hachmi està marcada pels seus orígens. Va néixer a Nador, al Marroc, l'any 1979, i sempre ha estat una veu reivindicativa per a la integració de les cultures. "Hi ha elements que ens fan pensar que les coses no han funcionat bé en els últims anys, i que vivim en una situació més intolerant -diu El Hachmi-, però n'hi ha d'altres de molt esperançadors. Creixem junts a les escoles, i això ens iguala cada cop més". L'auditori no està gaire ple, però quan arribem al torn de preguntes hi ha quatre fans que la feliciten efusivament, sota una allau d'aplaudiments.

stats