Cinema
Cultura 23/03/2011

Liz Taylor, la dama dels set marits

L'actriu va ser protagonista fora de la gran pantalla pels seus matrimonis, les addiccions i les malalties

Redacció
2 min

BarcelonaLa vida de Liz Taylor va ser agitada dins i fora de la pantalla i les relacions amoroses, el glamur i les addicions van marcar la seva trajectòria.

El 1962, al rodatge de Cleopatra, l'actriu va conèixer qui va ser l'home de la seva vida, l'actor gal·lès Richard Burton. No va ser el seu primer marit: als 18 anys, Taylor s'havia casat amb Conrad Hilton, el director de la cadena hotelera; després ho va fer amb l'actor Michael Wilding, el productor Michael Todd i el cantant Eddie Fisher.

La relació amb Richard Burton va ser llarga, conflictiva i pública. "Ens estimàvem massa", havia manifestat l'actriu que, en alguna ocasió, va demanar de ser enterrada amb ell. Van treballar junts a ¿Quién teme a Virginia Wolf? i La mujer indomable i van entrar a formar part de l'imaginari col·lectiu "per les circumstàncies romàntiques en què s'havien conegut i pel patiment que es produïen l'un a l'altre", afirmava el biògraf de Richard Burton, Paul Ferris.

El 1976 va significar el final definitiu de la seva relació, tot i que Liz Taylor es va tornar a casar dues vegades més: amb John Warner i Larry Fortensky, el seu setè marit i a qui va conèixer en una clínica de rehabilitació, on l'actriu va acudir per la seva addicció a l'alcohol i les drogues. Es van casar sota l'atenta mirada de la premsa rosa al ranxo de Michael Jackson, íntim amic de Taylor.

Els daltabaixos amorosos van contribuir a debilitar la salut de l'actriu, que el 1961 ja havia patit una forta pulmonia. Als anys noranta, va recaure d'aquesta afectació i més tard se li va detectar un tumor al cap, que va superar satisfactòriament. El 2004 va ser hospitalitzada per problemes cardíacs i una escoliosis la va fer inseparable d'una cadira de rodes. Taylor, però, no va aturar la seva activitat que cada vegada estava menys centrada en el cinema i més volcada a les activitats benèfiques. Va ser una de les abanderades de la lluita contra la sida, arran de la mort del seu amic Rock Hudson el 1985.

La Dama de l'Imperi Britànic (una condecoració que va rebre de la mà de la reina Isabel II), la dona glamurosa (se li recorden els 12 vestits que va encomanar a Dior i el seu dissenyador Marc Dohan o la cadira de rodes d'or i plata amb joies incrustades que es va fer fer) o la icona de Hollywood. Liz Taylor havia apuntat que "he viscut prou com per omplir quatre vides, he estat molt afortunada".

stats