Política
Cultura 17/02/2011

Hereu critica Mascarell per retallar en els equipaments de Barcelona

Hereu ha expressat la seva contundent "oposició a les retallades en la Cultura", perquè la ciutat, ha recordat, ha apostat per la Cultura com demostra que "el 10% de les inversions de l'Ajuntament han correspost a Cultura"

Redacció
2 min
L'alcalde, Jordi Hereu, intervé en la inauguració del Centre de Coneixement i Recerca del Museu Picasso

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha criticat avui el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, per l'anunci que va fer ahir al Parlament que concentraria gran part de les retallades pressupostàries en els grans equipaments culturals de la ciutat.

En la seva compareixença al Parlament, Mascarell va anunciar que els fons que aporta la Generalitat als grans equipaments culturals es reduiran entre un 15 i un 20 per cent en els pressupostos d'aquest any a causa de la situació financera de la institució.

El conseller ha xifrat aquestes institucions, sense citar-les, en "mitja dotzena", encara que tots els temors apunten que els equipaments més afectats per les retallades seran el MNAC, el MACBA, el Gran Teatre del Liceu, L'Auditori o el Palau de la Música.

L'alcalde de Barcelona, que ha participat avui en la presentació del nou centre de documentació i investigació del Museu Picasso, ha demanat a la Generalitat que continuï amb "la lògica consorciada que ha presidit la política cultural a la ciutat els últims anys".

"Podem ser comprensius amb la conjuntura de crisi, però no acceptarem que es retallin durant un llarg termini", ha apuntat el primer regidor, que ha dit: "No acceptarem que Barcelona pagui la crisi en solitari a costa dels grans projectes".

Un dels projectes que podria veure alterat el seu calendari de desplegament seria el nou Centre d'Art Contemporani de Barcelona, ubicat a l'antic Canòdrom Meridiana.

"L'Ajuntament ha fet en solitari la inversió per condicionar el Canòdrom com a Centre de Cultura i no acceptarem que ara el govern català no tiri endavant amb nosaltres aquest projecte", ha subratllat Hereu.

Sense esmentar el seu nom en cap moment, Hereu ha qualificat la declaració d'intencions de Mascarell d'"incoherent", després que el departament de Cultura signés un conveni, i més tenint en compte que "els responsables de la política cultural de la Generalitat fa tres mesos deien el contrari".

L'alcalde barceloní adverteix que davant de l'actitud de la Generalitat, l'Ajuntament mantindrà els seus compromisos: "El 27 de març inaugurarem el Museu Nacional de Ciències Naturals, situat en un edifici de l'Ajuntament, que hem restaurat nosaltres i que es crea a partir de col·leccions cedides per l'Ajuntament, i entrarà en ple funcionament, fins i tot sense la Generalitat".

També el consistori s'ha compromès a mantenir la seva aportació en aquells equipaments culturals consorciats, fins i tot encara que la Generalitat disminueixi la seva aportació.

D'aquesta manera, ha afegit Hereu, "l'Ajuntament assumirà un percentatge superior a l'actual, de manera que estarà per damunt de les seves obligacions, cosa que no serà nova, perquè ja va passar en el passat", en referència al període dels governs de Jordi Pujol, quan Ferran Mascarell era el responsable de Cultura a l'Ajuntament.

stats