Història
Cultura 03/01/2011

Mor el medievalista Manuel Riu i Riu

Catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona es va especialitzar en la història monàstica catalana i de l'Andalusia oriental

Redacció
1 min

BarcelonaManuel Riu i Riu (Manresa, 1929), catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Granada (1966) i de la Universitat de Barcelona (1969), era un dels principals medievalistes de l'estat espanyol. La presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Maria Teresa Ferrer, ha destacat la tasca que va fer l'historiador de "desenvolupador de l'estudi de l'arqueologia medieval a Catalunya i a la resta de la Península". Riu es va destacar sobretot per les hipòtesis sobre l'origen del feudalisme a Catalunya, sobre fonts d'estadística demogràfica medieval i sobre la producció llanera i ramadera.

Va cultivar també l'arqueologia medieval i va publicar una vintena de llibres i sis-cents cinquanta treballs de síntesi i investigació històrica i arqueològica de l'època medieval, referents a la història eclesiàstica i socioeconòmica i a la vida quotidiana de la Catalunya a l'edat mitjana. Entre d'altres obres, destaquen L'arqueologia medieval a Catalunya (1989), Ferran Soldevila (1894-1971), Historiador de Catalunya (1994), i Historia de las religiones (2000). També era membre de la Reial Acadèmica de la Història de Madrid i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. L'any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

stats