LA MODA 'VINTAGE' AL CINEMA
Cultura 08/04/2012

Hollywood viatja als 80

Michael Cieply
4 min
Hollywood Viatja als 80

THE NEW YORK TIMES / LOS ANGELES.Infiltrados en classe ( Jóvenes policías ) és un èxit. Robocop i Dirty dancing estan a punt d'arribar. I Arnold Schwarzenegger prepara un grapat de pel·lícules d'acció. Som al 1987? No. Per estrany que sembli, som al 2012. Pot ser que les noves opcions d'entreteniment digital i les xarxes socials estiguin canviant les pel·lícules. Però Hollywood no para de fer anar la màquina del temps en un seguit de projectes que recorden una època en què els pentinats eren més voluminosos, els herois tenien bíceps i les estrelles que tornen a estar de moda eren molt més joves.

El retorn de Billy Crystal com a presentador dels Oscars, pel que es veu, era només un aperitiu. Per primera vegada en una dècada Crystal, de 64 anys, serà l'actor principal d'un nou film. Al costat de Bette Midler, de 66 anys, Crystal interpretarà Artie Decker, un avi que s'ha d'encarregar dels seus tres néts a Parental guidance , que la Fox estrenarà al novembre als Estats Units.

Tot plegat forma part d'un sentiment retro que ha revifat la carrera d'intèrprets de la generació dels baby boomers . Amb les vendes de DVDs en caiguda lliure i la taquilla fent alts i baixos cada setmana, Hollywood es fixa en els èxits del passat a la recerca de noves oportunitats. I no és estrany trobar-se, de nou, amb cares familiars tornant a interpretar personatges icònics de l'època, com Bruce Willis, que es prepara per posar-se al capdavant d'un nou lliurament de la Jungla de cristall , el cinquè.

Noves seqüeles, vells èxits?

Tots aquests títols i estrelles no tornen només perquè siguin -o hagin sigut en el passat- un ganxo segur per al públic, sinó també perquè són importants per a una nova generació de cineastes. "La gent que decideix quines pel·lícules es fan -i quines no- estan entre els 40 i els 50 anys, i cerquen la inspiració en les pel·lícules amb què van créixer", diu Jonathan M. Goldstein. Goldstein està escrivint una versió actualitzada de Les boges vacances d'una família americana (1983), i espera comptar amb Chevy Chase, de 68 anys, perquè reprengui el seu clàssic rol de l'atabalat viatger Clark Griswold.

"Res de nou sota el sol", diu Thomas Pollack, un productor de cinema que va ser executiu d'Universal el 1987. Pollock diu que el canvi més significatiu en comparació amb aquella època és el concepte de reboot , una actualització d'un vell film d'èxit que obre la porta a un nou seguit de seqüeles. El nou projecte de Billy Crystal, per exemple, és la típica comèdia enginyosa i familiar que acostumaven a escriure fa dècades Lowell Ganz i Babaloo Mandel, els guionistes responsables de Dolça llar... de vegades , del 1989. De fet, el guió -a partir d'una història original de Crystal- el van reescriure Ganz, de 63 anys, i Mandel, de 62. "Vam fer, per dir-ho d'alguna manera, un retrocés en el temps", diu Ganz. La missió era afegir profunditat i enfortir les relacions entre els personatges, unes qualitats que avui dia semblen passades de moda però que eren el segell dels guions de Cowboys de ciutat i El rei del dissabte a la nit , els èxits de Crystal que ells van escriure a principis dels 90.

Una nova versió de Dirty dancing , que va escalfar les ja prou caloroses nits d'agost quan va estrenar-se l'estiu del 1987, està entre els nous projectes en què es treballa actualment a Lionsgate, segons confirma la representant de l'estudi Julie Fontaine. I un Robocop nou de trinca, que també va ser un dels grans èxits d'aquell estiu, està en preproducció als estudis Metro-Goldwyn-Mayer, amb estrena prevista per a l'agost del 2013. Al film, el ciborg Robocop tornarà a fer neteja de criminals a Detroit , però encara no hi ha més detalls. "En aquests moments no podem revelar res més", diu Jayne S. Zelman, una portaveu de MGM.

No sembla probable que cap d'aquests vells hits dels 80 tingui gaire a veure amb les pel·lícules que ara es fan de cara al públic juvenil, com Els jocs de la fam , amb què Lionsgate es va embutxacar 117 milions d'euros el cap de setmana de l'estrena, o la sèrie Crepuscle , que ha recaptat a tot el món més de 1.900 milions d'euros.

El remake d' Arthur, el solter d'or -una simpàtica comèdia romàntica del 1981- va atreure pocs espectadors quan es va estrenar l'any passat amb Russell Brand interpretant el personatge del títol. Més sort ha tingut Infiltrados en clase , basada en la sèrie de televisió Jóvenes policías , que es va començar a emetre el 1987. La versió cinematogràfica ha recaptat prop de 53 milions d'euros en els primers 10 dies d'exhibició.

Però els que tenen una edat per poder recordar Crystal quan era el Harry que tenia el cor robat a una increïblement bonica Sally -a Quan en Harry va trobar la Sally , del 1989- no visiten gaire sovint els cinemes. Segons les estadístiques publicades per la Motion Pictures Association la setmana passada, els espectadors de més de 60 anys representen el dinou per cent de la població dels Estats Units però només el tretze per cent de les entrades de cinema venudes. I els d'entre 50 i 59 anys són el 14 per cent de la població però només compren el 10 per cent de les entrades.

El retorn de Schwarzenegger

I, tot i així, algunes estrelles dels 80 estan decidides a continuar demostrant la seva vitalitat -i ningú ho està més que Arnold Schwarzenegger, que va abandonar la seva carrera cinematogràfica per exercir de governador de Califòrnia del 2003 al 2011-. El retorn de Schwarzenegger va patir un entrebanc el maig de l'any passat, quan el seu matrimoni amb Maria Shriver es va trencar per la descoberta d'una llarga aventura de l'actor amb una minyona.

L'escàndol va suspendre els projectes de les noves pel·lícules de l'actor. Però no per gaire temps. Schwarzenegger, de 64 anys, està preparat per fer una breu aparició amb Sylvester Stallone a Els mercenaris 2 , que arribarà als cinemes a l'agost, i té rols més substancials a The last stand , Unknown soldier i (de nou amb Stallone) The tomb , que haurien d'estrenar-se al llarg del 2013.

"Si no surt a cada pàgina del guió és que estem fent la pel·lícula equivocada", diu Albert S. Ruddy, un productor d' Unknown soldier, amb què el personatge de Schwarzenegger retorna a rols musculosos com els de Depredador i Perseguit , totes dues del 1987, fa 25 anys. "Serà un assassí. No et creuis en el seu camí", alerta Ruddy.

stats