CINEMA
Cultura 14/07/2012

Hollywood s'instal·la a San Diego

El cinema fantàstic aterra al Comic-Con, la convenció del món del còmic convertida en aparador de Hollywood. El final de la saga Crepuscle i el retorn de Schwarzenegger animen la primera jornada.

Patricia Fuentes
4 min
Hollywood s'instal·la a San Diego

SAN DIEGO.El que va començar fa més de 40 anys com una convenció d'uns centenars d'aficionats als còmics en un hotel del centre de San Diego, a Califòrnia, s'ha convertit des de fa temps en una celebració consagrada a la cultura popular i de masses, on és Hollywood qui dicta les normes i on la relació amb el món de les vinyetes pot arribar a ser pràcticament inexistent. Però amb més de 126.000 fidels assistents el 2011, queda clar que el Comic-Con no es pot ignorar.

Pràcticament tot té cabuda en un festival que, fins diumenge, envaeix els carrers d'aquesta ciutat del sud de Califòrnia: els còmics, el cinema, la televisió i els videojocs. El començament del Comic-Con obre un parèntesi cada estiu en què ser friqui ja no és motiu de timidesa, sinó un orgull. És el dia en què el tren que va de Los Angeles a San Diego s'omple de Spidermans, soldats imperials i homes de negre amb disfressa completa, en què als carrers pots trobar-hi tant un nen vestit de Hulk com un Thor amb martell de plàstic i en què les estrelles del cinema es calcen les Converse per deixar-se veure i fotografiar pels devots assistents a aquesta convenció.

Noms com els de Jodie Foster, Matt Damon, Kate Beckinsale i Milla Jovovich són només alguns dels que sonaran durant aquests dies de celebració. Intèrprets que s'acosten fins a Comic-Con a promocionar-hi les seves pel·lícules, compartir amb els fans algun clip exclusiu i parlar amb ells des del Hall H -amb cabuda per a 6.000 persones-, on els assistents poden fer preguntes a les estrelles. Tot esperant que es produeixi el miracle del boca-orella i les xarxes socials serveixin com a promoció de cara a la taquilla.

L'adéu de la saga 'Crespuscle'

Els nois de la saga de Crepuscle van ser els primers a deixar-se veure pel Comic-Con per promocionar el capítol final de la saga, i van provocar les habituals cues d'adolescents -i no tan adolescents- al carrer, des de dies abans, per aconseguir un forat al cobejat Hall H. Els intèrprets de la saga són ja uns veterans del festival de San Diego. "En el meu primer Comic-Con estava espantat de veritat", confessava el protagonista de la franquícia vampírica, Robert Pattinson. "Cap de nosaltres s'havia enfrontat mai a una gentada tan gran. Però és estrany, perquè, al final, t'hi acabes acostumant i generes una personalitat i una actitud específica per als fans de Crepuscle , saps comportar-se davant d'un munt de gent".

Kristen Stewart, per la seva banda, va afirmar que se sent "trista" per haver d'abandonar l'univers de Crepuscle, i vaticinava que els fans de la saga trobaran el final "molt emotiu". "Jo l'he vist quatre cops i he plorat cada vegada", va confessar.

Halloween al juliol

Tim Burton també es va deixar estimar per la multitud al Comic-Con. Vestit de negre rigorós i amb el seu despentinat habitual, el cineasta va acudir a San Diego per parlar de Frankenweenie , la cinta d'animació en stop motion (fotograma a fotograma) i blanc i negre, un remake en format de llargmetratge del curt homònim que Burton va filmar el 1984 sobre un noi que intenta ressuscitar el seu gos. Burton no va deixar de citar els seus "terribles anys d'escola" a la seva ciutat natal, Burbank (Califòrnia), que va qualificar de "malson". El públic el va rebre com un heroi. "És increïble, ja m'agradaria que la meva família em tractés així. Amb ells entro per la porta i ningú em diu res", va dir Burton fent broma amb la premsa. "Recordo venir a Comic-Con a finals dels anys 70, quan això encara se celebrava en un Holiday Inn de San Diego. És fantàstic veure en què s'ha convertit, poder celebrar Halloween una altra vegada al juliol".

Sam Raimi, el director de la trilogia de Spiderman , no es va voler pronunciar sobre l'entrega del personatge estrenada fa una setmana. L'objectiu era presentar en companyia de Mila Kunis i Michelle Williams el seu nou treball, Oz: The great and powerful , una preqüela d' El mag d'Oz . "El film serà una història familiar, força simple -va avançar Raimi-. Fins i tot diria que es pot comparar als clàssics de Disney. Ens ensenya que les coses que fem tenen conseqüències i com ser la millor persona que pots ser: reconeixent els errors i evolucionant a partir d'aquests errors".

Schwarzenegger: "He tornat"

La gran atracció del dia ha sigut la presentació de Los mercenarios 2 , el retorn d'Arnold Schwarzenegger al cinema d'acció després de la seva etapa com a polític. "He tornat", va resumir l'intèrpret davant d'un auditori que rugia embogit, i que minuts abans havia rebut el company de repartiment de Schwarzenegger, Sylvester Stallone, amb crits de "Rocky, Rocky!". "Hem competit durant dècades per veure qui matava més gent, qui tenia més múscul, qui tenia més oli en els músculs", va comentar Schwarzenegger, que celebrava que finalment hagin pogut fer una pel·lícula junts. L'actor d'origen austríac, que va fer un cameo en el film anterior de la sèrie, té més protagonisme en la segona part, que Stallone va descriure com "un homenatge a les pel·lícules d'acció dels 80 i els 90, abans que Hollywood sofistiqués el gènere gràcies als ordinadors".

stats