'JOSEP MARIA HUERTAS CLAVERÍA: PASSIÓ, COMPROMÍS, HONRADESA' PALAU ROBERT 21 DE FEBRER CròNica Periodisme
Cultura 22/02/2011

Homenatge al periodista que creava mala consciència

Eugènia Sendra
1 min
Homenatge al periodista que creava mala consciència

El Tele/eXprés va captar la sortida de la presó de Josep Maria Huertas Claveria, l'abril de 1976 (a la foto). L'hi havia portat el reportatge Vida erótica subterránea i l'acusació d'injúries per part de l'exèrcit. El cas Huertas parla d'un personatge íntegre i per això incòmode, que "amb el bloc i el boli es patejava el carrer i no es quedava amb la versió oficial", com recordava ahir el fotògraf Pepe Encinas. L'annex de la Sala Cotxeres del Palau Robert quedava petita. Amics, veïns del Poblenou, companys de professió (inclòs algun huertamaro) i fins i tot un religiós van voler ser a l'homenatge -en forma d'exposició i de taula rodona- al periodista barceloní, quan es commemoren quatre anys de la seva mort.

Huertas també va destacar com a pedagog, "obria portes [als joves] quan la majoria les tancaven", es comentava a la inauguració. Les seves aproximacions a la història de la premsa i el moviment obrer completen un llegat intel·lectual valuós: Tots els barris de Barcelona.

Era un cristià de base compromès, com destacava el periodista Josep Martí Gómez, i va donar veu als que no en tenien. Va recórrer els extraradis de la Ciutat Comtal amb la seva Zeiss Ikon per denunciar la manca de serveis i infraestructures. "Creava mala consciència i va fer un servei al país", destacava l'expresident Pujol, al costat de l'alcalde Hereu. A Josep M. Huertas Clavería: passió, compromís, honradesa, les fotografies dels barris en blanc i negre contrasten amb el retrat en color de Huertas, un periodista que exercia, com ell deia, "la professió més bonica del món".

stats