Fotografia
Cultura 11/05/2012

Mor Horst Faas, el fotògraf de la guerra del Vietnam

El corresponsal va treballar amb l'agència AP a l'Àsia deu anys, va ser mentor d'alguns dels millors fotògrafs del món i va guanyar dos Pulitzers

Efe
1 min

El fotògraf Horst Faas, guardonat dues vegades amb el premi Pulitzer i cap gràfic de l'agència nord-americana AP durant una dècada al Vietnam, va morir aquest dijous als 79 anys a Munich (Alemanya), segons ha informat la seva filla Clare a l'agència amb la qual va treballar gairebé mig segle. Les seves imatges van ser premiades amb dos Pulitzer tant del Vietnam el 1965, com de Bangladesh el 1972.

Nascut a Alemanya, el veterà corresponsal de guerra va començar a treballar amb la cooperativa de notícies nord-americana el 1956 i es va fer famós, no només per les seves fotografies, sinó per la seva capacitat per fitxar talents com col·laboradors de l'agència AP a Saigon. Una legió de fotògrafs d'enorme prestigi reconeix que Faas és el mentor d'alguns dels millors fotògrafs de guerra del món –cas, per exemple, de Huynh Cong "Nick" Ut, també guanyador del Pulitzer amb la seva imatge de 1972 de la nena vietnamita abrasada escapant de un atac de napalm, o d'Eddie Adams, autor d'una altra de les fotografies més conegudes d'aquella guerra, l'execució d'un sospitós pel cap de Policia de Vietnam del Sud durant l'ofensiva del Tet, al febrer de 1968–.

Els primers destins com a reporter gràfic el van conduir per les guerres del Congo i Algèria fins que va ser traslladat a Saigon el 1962 i on va arribar el mateix dia que el seu company Peter Arnett, amb el qual va formar parella de treball durant gairebé deu anys. En 1976 va ser destinat a Londres com a editor sènior per a Europa fins que es va retirar el 2004 i és coautor de dos llibres sobre fotògrafs de guerra morts en la guerra d'Indoxina: 'Requiem' (1997) i 'Perduts sobre Laos' (2003).

stats