Cultura 03/01/2015

El llibre de Houellebecq sobre un president francès musulmà desferma la polèmica abans de sortir a la venda

El 'Libération' diu que el llibre –que s'ha filtrat a les xarxes– és "un pamflet polític" i una gran "obra literària" que "recolza les idees del Front Nacional"

Efe
2 min
Portada de 'Libération' amb Houellebecq

ParísEl nou llibre de Michel Houellebecq ja ha desfermat la polèmica abans fins i tot de publicar-se. El llibre presagia un escenari on un partit islàmic arriba al poder a França el 2022 i alguns l'interpreten com un cop de mà intel·lectual a l'extrema dreta del Front Nacional, primer partit en els sondejos.

'Soumission' (Submissió) no estarà a les llibreries fins dimecres que ve, però el pirateig per internet d'algun dels exemplars que han sortit de les impremtes de l'editorial Flammarion –que ja ha advertit que perseguirà els responsables– ha fet avançar un debat al qual avui se suma 'Libération'. El diari d'esquerres dedica set pàgines, inclosa la portada, a 'Soumission', que considera un "pamflet polític tant com una obra literària", i pel qual no escatima lloances per la seva qualitat.

Precisament, per la conjunció de l'alt nivell literari i la relació de la trama amb l'actual escenari polític francès, el director de 'Libération', Laurent Joffrin, prediu que el nou Houellebecq influirà en el debat públic perquè "recolza les idees del Front Nacional" o els polemistes de la seva òrbita, com Eric Zemmour, omnipresent en els mitjans. "En resum –diu Joffrin– permet escalfar el seient a Marine Le Pen (presidenta del FN) al cafè de Flore", que va ser durant dècades el punt de trobada dels intel·lectuals parisencs.

Un argument cridaner

'Soumission' situa la trama a la França de 2022, en què el protagonista és François, un professor de la universitat de la Sorbona, especialista en l'escriptor del segle XIX Joris Karl Huysmans, solter, alcohòlic, habitual consumidor de prostitutes i nostàlgic de les dones submises. El context polític presenta als que han estat els dos grans partits de govern del país –el socialista (PS), de l'actual president, François Hollande, i el conservador UMP de l'anterior cap de l'Estat, Nicolas Sarkozy– amb una gran fragilitat i poca popularitat. I davant d'això i del risc que el FN es faci amb el poder, PS i UMP decideixen, en nom de la defensa de la construcció europea, donar suport al que és el segon partit del país, la Fraternitat Musulmana, el líder del qual, Mohammad Ben Abbes, esdevé gràcies a ells president de la República. Ben Abbes i la Fraternitat Musulmana privilegien el seu projecte educatiu, amb una privatització que posa la religió en el centre de la formació, però també la sortida de les dones del món del treball i de l'espai públic, i la seva consagració únicament a tasques domèstiques i familiars. François renuncia a la proposta que li fa Myriam, una antiga parella que li suggereix que faci com ella i se'n vagi a Israel, i enlloc d'això es converteix a l'Islam, que entre altres coses li permet tenir solucionat el seu futur econòmic i disposar de diverses dones submises.

El filòsof Alain Finkielkraut, conegut per les seves alertes sobre com la creixent presència de l'Islam en l'espai públic mina el laïcisme a França i com una part de l'esquerra ha derivat en la islamofilia veient el conflicte entre àrabs i israelians, ha estat un els primers defensors de Houellebecq i de la seva novel·la.

stats