Cultura 03/03/2011

L'IVAM exposa les escultures de Degas

El centre d'art valencià exposa fins el 17 d'abril més de setanta escultures de Degas la fundició de les quals ha estat possible gràcies a la descoberta, el 2004, d'un conjunt de figures de guix realitzades a partir de les escultures originals.

Redacció
1 min
Petita ballarina, d'Edgar Degas

BarcelonaBallarines en escena o entre bastidors, dones, banyistes, cavalls, genets, bustos... L'IVAM exposa 74 escultures d' Egdar Degas (Paris,1834-1917) que han estat realitzades en una nova edició, la fosa de la qual ha estat possible al descobriment, el 2004, de les figures de guix que l'escultor Paul-Albert Bartolomé va realitzar a partir de les escultures de Degas amb el consentiment de l'artista.

Degas, considerat com un dels artistes francesos més destacats de les acaballes del segle XIX ha estat redescobert com un artista amb un potencial inte·lectual insusual. A la vegada que va va tenir un interès meticulós en analitzar el dia a dia, Degas va esforçar-se per capturar l'esperit del seu temps. Així, Degas es pot veure com a un pioner del seu temps tan en les art com en els ordres socials i de gènere i en la concepció del temps.

Gran observador de l'ésser humà, sobretot de les dones, a partir de 1880 Degas va donar forma a l'escultura impressionista quan va crear models de cera que pintava al natural i que més tard guarnia. Igualment, va voler captar les postures més naturals i espontànies del seus models, com les que es podien registrar amb una càmera fotogràfica.

Així, el realisme que va assolir va impactar a la societat del seu temps. El 1881, durant l'exposició impressionista, La petita ballarina no només va commocionar el públic sinó que va ser considerada una passa endavant sense precedents. Amb tot, Degas no va gaudir d'una gran fama en vida, i la seva obra va gaudir d'un major reconeixement després de la seva mort.

stats