CLÀSSICA
Cultura 11/05/2012

Ibercamera posa l'accent en el repertori

La pròxima temporada del cicle Ibercamera porta al Palau de la Música i L'Auditori la lògica del repertori. Daniele Gatti, Valeri Guerguiev i Arcadi Volodos, entre d'altres, estaran al servei de grans partitures.

Xavier Cervantes
1 min
Ibercamera posa l'accent en el repertori

BARCELONA.Bach, Mozart, Schubert, Wagner, Verdi, Mahler, Txaikovski, Beethoven, Schumann, Strauss i Brahms: aquest onze de garantia protagonitza la temporada 2012-2013 d'Ibercamera. L'elecció justifica les paraules de Víctor Medem, que ahir va recordar que el discurs del cicle que dirigeix segueix "la lògica del repertori". Medem subscriu el que diu el fundador d'Ibercamera, Josep Maria Prats, quan parla de "l'absurda dependència de les estrelles" i del "decadent mecanisme de l' star system " en la música clàssica.

Els fonaments dels deu concerts que conformen la 29a edició d'Ibercamera són partitures indiscutibles, com ara les tres últimes sonates de Schubert, que el pianista Paul Lewis interpretarà al Palau de la Música el 3 d'octubre en el recital inaugural. Tanmateix, i com demostra la presència de Lewis, la força del repertori no seria la mateixa sense orquestres, directors i solistes de pes.

En aquesta ocasió, la fiabilitat l'aporten orquestres simfòniques com la de Ràdio Colònia WDR, dirigida per Jukka-Pekka Saraste, la del Teatre Mariinski de Sant Petersburg amb Valeri Guerguiev i la de Bamberg amb Jonathan Nott. I, esclar, solistes com Arcadi Volodos, Martin Helmchen i la imprevisible Patricia Petibon.

Medem va explicar que treballen amb artistes amb qui tenen "una relació directa i que accepten rebaixar el caixet" a canvi de participar en els diferents concerts que Ibercamera organitza a Espanya. L'equilibri resulta encara més indispensable, ja que el preu dels abonaments baixa entre un 8% i un 12% i el pressupost de la temporada passa d'1,35 milions d'euros a 1,29, una reducció del 5%. Ibercamera ha previst que la subvenció de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, encara per confirmar, sigui de 162.500 euros, un 18,75% menys que l'exercici anterior.

stats