Cultura 20/07/2012

'Il trovatore' a Peralada

L.s.
2 min

BARCELONA.Quatre grans veus verdianes inauguraran oficialment el Festival Castell de Peralada aquest vespre. Una d'aquestes veus és la del baríton Leo Nucci, que ha interpretat més de 200 vegades el rol del Conde di Luna al llarg de la seva carrera. L'altra és, tot al contrari, una descoberta amb una projecció espectacular: la soprano Angela Meade, una nova estrella del Metropolitan Opera House de Nova York. Els altres dos solistes seran el tenor Misha Didyk i la mezzosoprano Marianne Cornetti. Roberto Rizzi-Brignoli dirigirà Il trovatore en format concert, amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i el Cor de Cambra del Palau de la Música. El director del festival, Oriol Aguilà, va reconèixer que han optat per la versió concert perquè no tenen "capacitat per fer més produccions escèniques" fruit de les restriccions pressupostàries. A més, l'any passat, el concert de Nabucco va ser un èxit.

El director musical, Roberto Rizzi-Brignoli, també va defensar artísticament el concert: "Perquè permet descobrir coses que hem perdut, perquè en els últims anys s'han fet moltes coses inútils, que no són a les partitures i fins i tot van en contra de la música". "El públic prefereix un bon concert que una mala posada en escena -va insistir Nucci-. Muntar una òpera com a espectacle és molt car". El baríton fa anys que només interpreta obres de Verdi, perquè diu que aquest autor "representa un ideal de valors en la vida". I d'entre tot el repertori verdià, Il trovatre és la clau de volta per poder cantar-lo sencer, segons va dir el mateix compositor.

Rizzi-Brignoli va assegurar en la presentació de l'espectacle a Barcelona que, en la versió concert, "el so global serà millor, ja que els cantants se centren a cantar". De fet, Il trovatore va marcar un punt d'inflexió en la clàssica el 1852, perquè va donar més importància a les orquestres dins el drama líric. La música es fusiona amb "una dramatúrgia molt ben treballada que, en el seu moment -va assegurar el director-, va ocasionar un veritable terratrèmol".

stats