Cultura 05/01/2012

Mor als 91 anys l'intel·lectual galleguista Isaac Díaz Pardo

Va ser un dels fundadors de Sargadelos, i va donar el seu llegat a la Ciutat de la Cultura de Santiago

Ara
1 min
Isaac Díaz Pardo durant un homenatge de la Comissió per la recuperació de la Memòria Històrica a A Coruña.

BarcelonaL'intel·lectual galleguista Isaac Díaz Pardo ha mort aquest matí als 91 anys a l'hospital de Santiago, on estava ingressat des del 22 de desembre amb un delicat estat de salud, segons han informat fonts familiars a Efe. Va néixer a Sant Jaume de Compostel·la el 1920 i es va convertir en un dels referents indiscutibles de la cultura gallega –va ser pintor, ceramista, dissenyador i editor. Fa pocs anys va donar tot el seu llegat bibliogràfic, documental, epistolar i gràfic, a més d'una biblioteca formada per 16.000 volums, a la Ciutat de la Cultura de Santiago.

Díaz Pardo va tenir un intens compromís polític, després que el seu pare, Camilo Díaz Baliño, fos assassinat pels feixistes a la Guerra Civil. Va participar a la campanya per l'aprovació del primer Estatut d'Autonomia de Galícia i va poder conèixer altres intel·lectuals del moment com Castelao, Cabanillas, Ramón i Antón Vilar Ponte i Vicente Risco. Després de viure exiliat a l'Argentina uns anys, va fundar, conjuntament amb el pintor i escriptor Luis Seoane, el Laboratori de Formes, que acabaria convertint-se en Sargadelos, una de les empreses culturals de la Galícia contemporània.

Per la seva dilatada trajectòria va rebre nombroses distincions i reconeixements, com la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts d'Espanya l'any 2009 o la Vieira de Plata del Patronat de la Cultura Gallega de Montevideo l'any 1995, entre d'altres.

stats