Cultura 08/04/2012

Israel declara 'persona non grata' l'escriptor alemany Günter Grass

L'escriptor va publicar un poema la setmana passada en què adverteix que el poder nuclear de l'estat jueu el converteix en una amenaça per al món

Efe
1 min
L'escriptor alemany Günter Grass / EFE

JerusalemIsrael ha declarat aquest diumenge 'persona non grata' l'escriptor alemany i premi Nobel de literatura Günter Grass per un poema que va difondre la setmana passada en què adverteix que el poder nuclear de l'estat jueu el converteix en una amenaça per al món.

"Els poemes de Grass encoratgen les flames de l'odi contra Israel i el seu poble, i són un intent de fomentar les idees que ja va defensar quan vestia l'uniforme de les SS", ha subratllat el ministre de l'Interior, Eli Yishai.

Els portaveus del ministre han explicat al diari 'Haaretz' que, d'acord amb les lleis d'immigració i entrada a Israel, l'escriptor ha sigut declarat 'persona non grata' i, per tant, no se li permetrà l'accés al país.

Yishai també subratlla que si Grass vol seguir difonent la seva creació "deforme i enganyosa", que ho faci a l'Iran, on hi trobarà "oients", en una clara referència a la comparació que l'escriptor va fer entre els dos països.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es va aferrar aquest dijous als versos de Grass per assegurar que "és Iran, i no Israel" qui suposa "una amenaça per a la pau mundial".

L'escriptor alemany, de 84 anys, i que gaudeix d'un elevat prestigi a Alemanya, va denunciar el programa atòmic d'Israel amb un text titulat "'Was gesagt werden muss'" [El que s'ha de dir], publicat simultàniament pel 'Süddeutsche Zeitung', diari de referència a Alemanya, i el prestigiós 'The New York Times'.

El poema va ser titllat d'antisemita per la comunitat jueva alemanya i per Israel, i criticat per un ampli espectre dels polítics alemanys.

stats