SAN MIGUEL PRIMAVERA SOUND
Cultura 25/05/2011

Ja és Primavera

Marta Salicrú
3 min
Ja és Primavera Ja és Primavera

BarcelonaL' onzena edició del festival San Miguel Primavera Sound comença aquesta tarda tornant allà on va néixer, el Poble Espanyol. Però no és que el festival refaci el camí. Després de celebrar la primera dècada l'any passat, en una edició que va reunir més de 100.000 persones en tres dies, el Primavera creix en tots els aspectes.

S'allarga fins a cinc jornades oficials (la programació paral·lela va començar fa quinze dies). Augmenta les dimensions del recinte principal al Parc del Fòrum, que passa de no arribar als 50.000 metres quadrats a superar els 70.000. Tindrà un nou escenari de gran capacitat -cosa que eleva fins a vuit el total- que compartirà els caps de cartell amb l'escenari principal. Recupera el recinte del Poble Espanyol, que acollirà avui la jornada d'inauguració i diumenge la de clausura. El nombre d'artistes programats s'enfila fins gairebé els 250. I es preveu que 40.000 persones diàries passin pel festival durant els tres dies que se celebra al Fòrum.

Un recinte a la vora del mar

"L'aforament creix una mica, però el que canvia sobretot és la distribució", explica Alberto Guijarro, codirector del festival. "Hem preferit limitar l'aforament a 40.000 persones per dia, quan n'hi cabrien fins a 60.000". "La redistribució de l'espai és un dels grans canvis -diu Abel Suárez, programador-. Passem a ser un festival amb molts escenaris a la vora del mar, i hi ha un eix que comunica els escenaris que és una mena de passeig marítim". "El Primavera s'ha acostat al mar, que a més és la part més maca del Fòrum -continua Guijarro-. Busquem els espais que ens agraden, tenim molt en compte fer els espais més atractius i hem millorat el moviment de la gent dins del recinte", a més d'augmentar els serveis.

L'estrena del nou escenari de Llevant també busca fer més còmoda l'experiència del festival a la "immensa minoria" -com s'hi refereix Guijarro- que passarà el cap de setmana pel Fòrum. "Repartirem els caps de cartell entre els dos escenaris principals -explica Suárez-. El festival ha passat de tenir cent grups a tenir-ne més de dos-cents, i ha passat d'haver-hi sis caps de cartell a haver-n'hi catorze". I molts, segons Guijarro, director també de la Sala Apolo, "en una sala tocarien davant de 1.000 persones i aquí tocaran davant de 20.000". Una selecció de deu concerts imprescindibles entre aquests catorze caps de cartell (més algun artista clau de l'anomenada zona mitjana) podria ser aquesta.

PJ Harvey

La reina del rock independent segueix en forma després de vint anys. Let England shake ho demostra.

P.i.L.

El grup amb què John Lydon va engegar el post-punk després de dissoldre els Sex Pistols.

Grinderman

El salvatge projecte paral·lel de l'australià Nick Cave amb alguns membres dels Bad Seeds.

Sufjan Stevens

Abandonat l'objectiu de fer un disc per cada un dels Estats Units, presenta en dos concerts l'encara més ambiciós The age of ADZ , un disc de pop simfònic electrònic.

Belle & Sebastian

La formació escocesa torna a Barcelona després del bany de masses a l'últim BAM. Un dels grups que ha fet de Glasgow la Meca del pop independent.

Big Boi

La meitat més discreta del grup de hip-hop OutKast presenta el debut en solitari i recupera hits del projecte amb André 3000.

Pulp

El grup més cool del britpop arrenca la gira de reunió al Primavera, on ja van tocar el 2002 poc abans de separar-se. El retorn de l'any.

Twin Shadow

El seu primer disc demostra que encara es pot dir alguna cosa amb el vocabulari del pop dels anys 80.

Fleet Foxes

La sensació folk nord-americana debuta per fi a Espanya per presentar el segon disc, Helplessness blues .

Animal Collective

Els neopsicodèlics americans avançaran nou material que formarà part del pròxim àlbum.

stats