Cinema
Cultura 17/05/2012

Jacques Audiard porta a Canes un melodrama de superació

'De rouille et d'os' explica la història d'amor entre un home violent i amoral i una ensinistradora de balenes que perd les dues cames en un accident

Xavi Serra
2 min

BarcelonaEn la segona jornada al Festival de Canes ha arribat un dels títols més esperats. 'De rouille et d'os' és el nou llargmentratge de Jacques Audiard, que fa tres anys va conquerir amb 'El profeta' el Gran Premi del Jurat, el segon guardó més prestigiós del certamen. El director, però, ha volgut deixar enrere la foscor d'aquell film, "un univers masculí i tancat", segons ha explicat en roda de premsa avui a Canes, i explicar "una història d'amor, lluminosa i en espais oberts". "En aquesta època de crisi econòmica, em penso que era el que tocava", afegia el cineasta.

A 'De rouille et d'os', Audiard aposta fort per el melodrama. Ali (Matthias Schoenaerts) és un home sanguini, d'apetits bàsic, boxador aficionat que marxa a la costa blava perquè la seva germana l'ajudi a cuidar el fill de cinc anys que tot just ha aparegut en la seva vida. Stéphanie (Marion Cotillard) és una entrenadora de balenes a Marineland que perd les cames en un accident al parc aquàtic. Ella està trencada per un acte de violència animal, i ell és una força de la naturalesa, violenta i brutal. Sembla impossible que entre els dos sorgeixi una relació i, tanmateix, succeeix.

"Tots dos personatges passen per molts canvis durant la pel·lícula", ha explicat Audiard. "Ella era una princesa que tot d'una experimenta la vida en la seva dimensió més tràgica ha d'aprendre a enfrontar-se a situacions molt difícils, I ell ha d'aprendre a estimar algú". Audiard adapta al film els relats del canadenc Craig Davidson, tot i que confessa que s'ha inventat els personatges. "Dels relats de Davidson no volíem la lletra, sinó més aviat el color, l'atmosfera i el to".

Quant al realisme amb què es representen les extremitats amputades de la protagonista, Audiard va explicar que fa 10 anys haurien d'haver tallat les cames de Marion Cotillard per aconseguir el mateix resultat. "Ara és molt més fàcil, fins i tot hem rodat càmera en mà i sense necessitat de pantalles blaves al fons".

Matthias Schoenaerts, que a la belga 'Bullhead' també interpretava un personatge molt físic, ha descrit Ali com "una persona que pren el que la vida li dóna. És egoista, però també honest i directe, no es tortura amb maldecaps". L'actor, que en broma ha assegurat que ja li han ofert protagonitzar 'Rambo 34', ha descrit la pel·lícula com "una història de reconciliació entre home i dona, pare i fill, ésser humà i animal, una qüestió molt important en els temps que corren".

stats