Cultura 07/11/2014

Jordi Savall, Josep Soler, Javier Marías, Albert Boadella… altres premiats que han dit 'no'

La renúncia de Colita s'afegeix a una llista breu però significativa de personalitats que han declinat un guardó

Ara
2 min

BarcelonaLa renúncia de Colita al Premio Nacional de fotografia és l'última d'una llista de personalitats que no han volgut acceptar els premis institucionals. Aquests són alguns dels casos més destacats:

El músic i compositor Jordi Savall renuncia al Premio Nacional de Música 2014 en la modalitat d'Interpretació, dotat amb 30.000 euros. El motiu, explicat en una carta oberta, és la seva disconformitat amb la política cultural del govern espanyol: "Que el meu sacrifici sigui un revulsiu en defensa de la dignitat dels artistes". I afegia: "No podem permetre que la ignorància i la falta de consciència del valor de la cultura dels responsables del govern erosionin impunement l'ardu treball de tants músics, actors, ballarins, cineastes, escriptors i artistes plàstics", que "no mereixen el tracte que reben".

El compositor Josep Soler va rebutjar la Medalla d'Or de les Belles Arts el 2013. Ho va fer per mostrar el seu desacord amb la política cultural del govern espanyol: "Acceptar el reconeixement seria acceptar l'autoritat del govern espanyol, i jo no vull saber-ne res del ministre Wert ni del govern de Rajoy, perquè a ells no els interessa en absolut ni la cultura ni l'educació", va afirmar.

Javier Marías va renunciar l'octubre del 2012 al Premio Nacional de Narrativa, concedit per la seva novel·la 'Los enamoramientos'. Marías va assegurar que renunciava al guardó per "coherència", i va criticar durament la política cultural del govern del PP, assegurant que les retallades que patia el sector eren comparables amb el franquisme.

Jan, el creador de 'Superlópez', va rebutjar l'any 2012 la Medalla d'Or de les Belles Arts del ministeri de Cultura com a protesta per la política cultural del govern de Mariano Rajoy.

Santiago Sierra va renunciar el Premio Nacional d'Arts Plàstiques del 2010 amb l'argument que "l'art m'ha donat una llibertat a la qual no hi penso renunciar" i que el premi es concedeix per "beneficiar l'estat".

Els toreros Paco Camino i José Tomás van tornar el 2009 la Medalla d'Or de les Belles Arts que havien rebut del ministeri de Cultura els anys 2004 i 2007, respectivament. El motiu: no volien tenir una casa una medalla que el ministeri havia concedit al també torero Francisco Rivera Ordóñez.

Albert Boadella va rebutjar dues distincions: el Premio Nacional de Teatro, que li va ser concedit l'any 1993 pel ministeri de Cultura, i la Creu de Sant Jordi, atorgada l'any 2004 per la Generalitat de Catalunya. Boadella no va acceptar la distinció concedida pel Govern amb l'argument que la distinció va ser creada en època de Jordi Pujol.

Marlon Brando va rebutjar l'Oscar al millor actor, que li va ser concedit l'any 1972 per la seva interpretació a 'El Padrí'. Brandon va enviar a la cerimònia de lliurament a Sacheen Littlefeather, una actriu d'origen indi que va aprofitar el seu discurs a l'auditori per denunciar el tractament que el cine de Hollywood donava al seu poble.

Un any abans que Brando, va ser George C. Scott qui va plantar l'acadèmia i va rebutjar l'Oscar al millor actor, en aquest cas pel seu paper a 'Patton'. Scott va dir que no podia assistir a la cerimònia perquè, a la mateixa hora, emetien un partit de hockey per la televisió.

Jean-Paul Sartre va rebutjar, l'any 1964, el premi Nobel de Literatura. Sartre, que mai no va acceptar un guardó, va adduir que les institucions no havien de condicionar la cultura.

stats