LITERATURA
Cultura 20/05/2011

Javier Cercas dóna suport als indignats

En una entrevista al diari italià 'La Repubblica', Cercas ha manifestat que comparteix les raons de les protestes i considera que el moviment del 15-M s'assembla moltíssim a les revoltes de la Primavera Àrab

Efe
2 min
Retrat de l'escriptor Javier Cercas

Roma p { margin-bottom: 0.21cm; } L'escriptor Javier Cercas ha expressat la seva "simpatia" per les concentracions de l'anomenat moviment 15-M dels últims dies a Espanya, entre elles la de la Puerta del Sol de Madrid, una iniciativa que, segons ell, és "estrany" que no s'hagi produït abans.

"Comparteixo les raons d'aquesta protesta. Al carrer no hi ha idealistes revolucionaris, només persones que demanen una democràcia millor (...) la democràcia es pot millorar", afirma Cercas en una entrevista que publica avui el diari italià La Repubblica.

Recentment guardonat amb el Premi Internacional del Saló del Llibre de Torí, l'escriptor considera que "la política necessitaria una àmplia reforma", com l'abolició de les llistes electorals tancades, ja que "regala un poder immens a l'elit dels partits". Cercas creu que el moviment de la Puerta del Sol s'assembla "moltíssim" al que va passar en l'anomenada Primavera Àrab i denuncia que, després d'evitar la fallida dels bancs amb diners públics, "no hagi canviat res", no s'hagin introduït normes de regulació en el sistema.

"Per primera vegada des de la Guerra Civil, a Espanya hi ha una generació que no té perspectives de millorar la seva vida. El meu avi va deixar un país i una vida millor al meu pare. I el mateix passa entre el meu pare i jo. Però avui, jo corro el risc de deixar al meu fill una situació econòmicament pitjor", afirma.

L'escriptor considera que el boom econòmic espanyol dels últims anys va ser una "il·lusió" que va propiciar que Espanya visqués per sobre de les seves possibilitats i critica la forma en què el govern socialista ha gestionat la crisi econòmica. "És fàcil governar quan l'economia va bé, però el líder d'un país ha de ser jutjat davant les crisis (...) un polític es mesura en les crisis, en la capacitat de reaccionar i proposar solucions", afirma Cercas.

stats