Cultura 12/09/2011

Més de 300.000 persones han visitat l'exposició de Joan Miró a la Tate Modern

'Joan Miró: L'escala de l'evasió' és la sisena exposició temporal més vista del museu londinenc, i ha sigut l'eix central del desembarcament de la cultura catalana al Regne Unit amb el cicle 'Miró & Catalan Culture'

Redacció
2 min
La Tate de Londres presenta Al món el Miró més catalanista Miró

BarcelonaL'exposició Joan Miró: L'escala de l'evasió ha rebut més de 300.000 visitants en els 6 mesos en què s'ha pogut visitar a la Tate Modern de Londres. Organitzada per la Tate Modern i la Fundació Joan Miró de Barcelona amb el suport de l'Institut Ramon Llull, la mostra va tancar ahir les portes amb un xifra de visitants que la situa com la sisena gran exposició més vista a la Tate Modern des que es va inaugurar l'any 2000. De les 57 grans exposicions temporals que la Tate Modern havia organitzat fins ara, les més vistes han sigut Matisse Picasso, Edward Hopper, Gauguin: Maker of Myth, Frida Kahlo i Mark Rothko. L'exposició es podrà veure també a la Fundació Joan Miró de Barcelona a partir del 14 d'octubre i a la National Gallery of Art de Washington al maig del 2012.

L'exposició de Joan Miró a la Tate Modern de Londres ha estat l'eix central del cicle Miró & Catalan Culture, organitzat per l'Institut Ramon Llull en coordinació amb alguns dels principals equipaments i festivals de la capital del Regne Unit per presentar una mostra de l'actualitat cultural catalana entre l'abril i el setembre de 2011. En total s'hi han presentat una vintena de propostes d'arts visuals i escèniques.

A part d'acollir la major exposició de Joan Miró realitzada al Regne Unit en els darrers 50 anys, la Tate Modern ha estat també escenari del simposi 'Art and Politics'w, amb la participació de Frederic Amat, Robert Lubar i Willian Jeffrett, juntament amb els comissaris de la mostra. Entre les activitats que acollia el museu, cal destacar les sessions en què es posava de manifest la relació de l'artista amb cineastes com Pere Portabella i artistes com Joan Baixas.En el camp de les arts visuals, el cicle també inclou Jaume Plensa al Yorkshire Sculpture Park, la mostra més significativa de l'artista al Regne Unit, que acull diàriament prop d'un miler de persones i es podrà visitar fins al gener de 2012.

Dins el cicle, ha destacat la programació de dansa al Sadler's Wells Theatre, considerat capdavanter a nivell internacional. Les actuacions de Tap Olé, Nats Nuts i Sol Picó van aconseguir un gran èxit de públic. La programació musical ha estat una de les més completes del cicle. Des de l'actuació del pianista Agustí Fernández, fins a la música de Jordi Savall, passant per les Catalan Jazz Nights, dos vespres en què el club londinenc 606 es va omplir de gom a gom per gaudir de les actuacions de Biel Ballester Trio, Carles Benavent Quartet, CSM (Colina-Sambeat-Miralta) i Miquel Fernández Quartet. L'abast musical del cicle s'ha estès més enllà de la capital britànica: els grups Aias, Les Aus i Mishima, han protagonitzat la gira Catalan Pop on Tour, amb parada als prestigiosos festivals The Great Escape de Brighton i el Liverpool Sound City i a la sala The Bull and Gate de Londres.

Com a projecte transfronterer, cal destacar Gravity, una coproducció del festival londinenc Greenwich + Docklands i FiraTàrrega, en què vuit companyies de teatre angleses, catalanes i balears s'unien en un muntatge amb dansa, teatre, circ i instal·lació, inspirat en la força de la gravetat i que s'ha presentat als dos certàmens. Aquesta proposta va obrir el festival anglès, que també va comptar amb l'actuació de la companyia de dansa Mar Gómez.



stats