Història
Cultura 31/12/2010

Les aventures de l'ardit cavaller Joan Martorell

"Joanot Martorell i la tardor de la Cavalleria", del Centre del Carme de València, recorre els escenaris que van inspirar el cavaller valencià

Redacció
1 min

ValènciaCervantes admirava l'obra de Joanot Martorell, Tirant lo Blanc: "Pel seu estil és el millor llibre de tots els temps". Martorell, però, no va imaginar les aventures del seu Tirant assegut tranquil·lament en una cadira. Com el protagonista del seu llibre, també va ser un cavaller. Potser no va ser ni tan heroi ni tan seductor com en Tirant, però com el personatge, va viure intensament. Va participar en l'intent de la Corona d'Aragó de conquerir Nàpols; va gaudir dels luxes de la cort de Westmister a Anglaterra, on va desafiar el seu cosí Joan de Monpalau, que no havia complert la seva promesa de casar-se amb la seva germana Damiata (al final, però, els dos cavallers no es van arribar a batre en duel); va viatjar per les principals corts europees; va viure la caiguda de Constantinoble i també va ser testimoni de la fi d'una època.

A l'exposició del Centre del Carme de València, fins i tot es pot veure l'escenificació del duel entre cosins, que mai es va arribar a produir, i una armadura de 1450, confeccionada pel mateix artesà a qui Martorell va encarregar la seva. A les sales dedicades a la cort napolitana, hi ha un tapís del Museo Catedralicio de Zamora, de la sèrie Guerra de Troia, el qual, segons el comissari de l'exposició, Eduard Mira, amaga la visió que tenia Occident d'Orient. El museu ha aconseguit reunir 132 obres de 23 entitats de diferents museus europeus, i l'exposició es podrà veure fins al març. El 4 de gener es celebrarà un "duel de cavallers" al claustre renaixentista del Centre del Carme.

stats