MÚSICA
Cultura 01/06/2012

Jordi Savall rep el 'Nobel' de la música a Copenhaguen

L.s.
2 min
Jordi Savall, en una imatge d'arxiu, durant una actuació.

BARCELONA.Jordi Savall va rebre ahir al vespre el Léonie Sonning Music Prize 2012 a Copenhaguen. El guardó es considera com el premi Nobel de la música i l'han rebut figures de la talla del compositor Igor Stravinsky (en la primera edició el 1959), Leonard Bernstein, Arvo Pärt i Keith Jarrett. Savall ha sigut el primer català a rebre'l i el segon artista de l'Estat, després d'Andrés Segovia, fa 38 anys. Aquesta nòmina d'artistes ha fet que es reconegui el premi que atorga la fundació de la mecenes danesa Léonie Sonning (1887-1970) com un dels més prestigiosos del món i, sens dubte, el màxim guardó europeu.

L'acte d'ahir al vespre a l'església de la Trinitat de la capital danesa va començar amb uns segons de silenci dedicats a la dona de Savall, Montserrat Figueras, que va morir al novembre i a qui el músic considera que pertany el 50% del premi. Steen Frederiksen, president de la fundació que entrega el guardó, va atorgar el diploma i els 81.000 euros del premi a Savall "pels seus esforços únics per descobrir i reviure l'antiga música europea", amb "passió i fantasia", va dir. Frederiksen va destacar que altres artistes s'han dedicat a investigar la música medieval i renaixentista, però va dir que Savall és "únic" per "fer-la tornar a la vida", bastint ponts entre les diferents cultures, nacions i pobles.

En l'entrega, Savall va oferir un concert . En la primera part, va dirigir la formació Hespèrion XXI amb un diàleg musical entre les tradicions d'Orient i Occident, Mare Nostrum , un programa amb peces d'origen sefardita, otomà i araboandalusí que defineix la seva trajectòria musical i humanística. Després de rebre el premi, Savall va dedicar a Figueras un recital com a solista de viola de gamba.

"Durant tota la vida la Montserrat ha estat la meva companya i no només en l'aspecte sentimental, sinó com a inspiradora dels projectes més importants que hem fet", ha assegurat Savall. Junts van fundar els grups Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987), Le Concert des Nations (1989) i el segell discogràfic Alia Vox (1998). El premi és la culminació de 50 anys de carrera. Als seus 71 anys, Savall manté un elevadíssim ritme de creació i representació de les seves peces a tot el món.

Una força del renaixement

El maig de l'any passat es va anunciar que el Léonie Sonning Music Prize s'atorgava a Savall per tota la seva trajectòria, per ser considerat un dels grans investigadors i intèrprets de música antiga. "És una de les forces més importants en el renaixement de la música antiga i en el descobriment de músiques oblidades, l'estudi, la interpretació, la direcció i l'apropament a diverses tradicions musicals en un diàleg intercultural de gran significació", segons el jurat. En el breu parlament que va fer el músic català, va definir la música com "l'art de la memòria" i "el més alt nivell d'espiritualitat", a més de "la llengua essencial per a la pau". L'igualadí va tenir un record per als que pateixen el terrorisme, la guerra i la crisi econòmica.

stats