Cultura 10/11/2011

El fotògraf Jordi Socías exposa els seus retrats a Washington

El fotògraf català ha seleccionat ell mateix les 78 imatges que formen la mostra, inèdita als Estats Units.

Efe
2 min

WashingtonAmb el títol de "Maremagnum", el fotògraf català repassa a Washington trenta anys de la seva trajectòria. La mostra, inèdita als Estats Units, està formada per 78 imatges, la majoria en blanc i negre, revisades i seleccionades pel mateix artista, i forma part de la quarta edició del festival FotoWeekDC, que finalitza el pròxim dia 12, encara que l'exposició es podrà visitar fins al 4 de febrer de 2012. "El plantejament d'aquesta exposició no és històric, potser estètic, perquè el plantejament és que aquí hi ha les fotos que més m'agraden", ha dit avui Socías en una entrevista amb Efe.

Les instantànies de "Maremagnum" fan un recorregut per alguns moments de la Transició espanyola, però també miren cap a personatges mundialment coneguts per la seva presència en la cultura i el cinema. Penélope Cruz, Francis Ford Coppola, Bernardo Bertolucci o Jorge Luis Borges són algunes de les personalitats que es presenten immortalitzades en aquesta exposició. "Hi ha personatges que no cal que facin moltes coses, només necessites el punt de vista adequat. Si tens Polanski o Coppola, no cal que ells facin gaire", diu. Socías explica que el fotoperiodisme de carrer i el retrat positura no són excloents, i que el "millor" de la seva professió és precisament que ha pogut viure aquests moments i que li ha permès conèixer persones "increïbles". "En aquesta imatge hi participo com a persona i com a fotògraf", explica mentre es refereix a una imatge de les manifestacions després dels assassinats dels advocats laboralistes al Madrid del 77, però confessa que del retrat "s'emporta" haver pogut conversar amb aquestes personalitats.

La mostra inclou també un conjunt d'imatges que l'autor anomena "situacions trobades" i imatges quotidianes de ciutats com Santiago de Cuba, Pequín, Londres o Barcelona. "Sóc un vividor, he tingut la sort de tenir aquest ofici i de viure-ho. Hi ha moltes coses en la vida que m'he perdut, i moltes que he viscut i que he vist, el que està clar és que cal morir al peu del canó". "El millor d'això és haver viscut el que altres veuen o llegeixen, això és el meravellós de la meva feina", ha conclòs.

stats