OBITUARI
Cultura 08/06/2011

Semprún serà enterrat diumenge a Garentreville, a 50 quilòmetres de París

Es desconeix encara si se li farà un homenatge a París, on s'està fent la vetlla, al seu domicili

Redacció
2 min
Jorge Semprún (any 1987)

BARCELONAL'escriptor i exministre espanyol Jorge Semprún serà enterrat diumenge a la localitat de Garentreville, prop de París, segons ha informat EFE. Semprún, que residia a París, tenia una casa a aquest petit municipi del departament de Seine-et-Marne, situat a uns 50 quilòmetres al sud de la capital francesa.

El cos embalsamat de l'intel·lectual antifranquista que va lluitar a la Resistència durant la Segona Guerra Mundial i que va sobreviure al camp nazi de Buchenwald, avui era al seu domicili de la rue Université a París. Els familiars de Semprún, que vetllen el cos, expliquen que és possible que també se li rendeixi homenatge dissabte a París, tot i que encara no s'han tancat tots els detalls de les exèquies.

Mentrestant, alguns amics íntims de la víctima han passat per la casa on va viure els darrers 20 anys, un edifici acomodat, davant de a l'Oficina de Representació de Taiwan a França i emplaçat darrere del Museu d'Orsay. Hi ha passat el director i actor de teatre Bernard Murat, el periodista i antic director de Canal + Pierre Lescure i Denis Olivennes, exdirector de la FNAC i actual responsable de l'emissora de ràdio Europe 1. La productora de cinema Martine de Clermont-Tonnerre, veïna i amiga de l'autor de La segona mort de Ramon Mercader, va explicar que l'exministre "tenia cada vegada més dificultats per caminar però fins fa un mes era extremament valent" i intentava seguir reunint-se amb els seus amics al cèlebre Cafè Flore, entorn de l'escriptora i directora Danièle Thompson.

Després de passar dos mesos ingressat a l'Hospital Georges Pompidou per recuperar-se d'una intervenció quirúrgica a l'esquena el passat mes de març, Semprún havia tornat fa un mes a la seva llar, on va morir ahir als 87 anys. "Sabíem que tenia una cosa molt seriosa al cap. Quan ho vam saber comprendre que era el principi del final", va lamentar de Clermont-Tonnerre, que va assenyalar que la notícia no va sorprendre als que van acompanyar l'escriptor en els seus últims dies.

No obstant, els seus amics i els treballadors de la seva llar el recorden fins i tot en els seus últims dies com un home amable, intel·ligent, generós i discret i coincideixen que l'escriptor sabia que la seva vida s'esgotava. "Sempre tenia aquest humor absolutament formidable. Des de fa un mes estava en mans dels metges, però fins llavors era un home meravellós", va afegir la seva amiga, que es queda amb el record de les "animades tardes junts veient partits de futbol" o d'alguna escapada de vacances.

stats