ARA LLEGIM
Cultura 14/12/2011

El director de la RAE, José Manuel Blecua, rep el Premi Atlàntida 2011

El Gremi d'Editors va celebrar ahir la Nit de l'Edició, en la qual es van reconèixer també les editorials Seix Barral, Vicens Vives, AG, Panini i Ediciones B

Efe
2 min
José Manuel Blecua a Barcelona

BarcelonaEl director de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), José Manuel Blecua, ha rebut aquest dimarts a Barcelona el Premi Atlàntida 2011, que concedeix el Gremi d'Editors de Catalunya a una personalitat de reconegut prestigi que s'hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre. El premi, lliurat en el marc de la Nit de l'Edició, presidida per Artur Mas, reconeix també algú que s'hagi compromès en la defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual.

José Manuel Blecua (Saragossa, 1939) es va doctorar en Filologia Romànica i va ser catedràtic de l'Institut Menéndez Pelayo de Barcelona i professor de Llengua Espanyola a la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha estat professor a l'Ohio State University i el Centre d'Estudis Lingüístics i Literaris del Col·legi de Mèxic i director d'investigació, director de cooperació internacional i director acadèmic de l'Institut Cervantes. Des de 2006 és acadèmic de número de la Real Acadèmia Espanyola, de la qual va ser secretari des de 2007 a 2010. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos guardons, entre els quals destaca el Premi Aragó d'Investigació 2005 i la distinció Jaume Vicens Vives al mèrit docent 2005, atorgada per la Generalitat.

Des de la primera convocatòria, el 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats com Jordi Pujol, Joan Antoni Samaranch, Vaclav Havel, Simone Veil, Camilo José Cela, Jacques Santer, Luis García Berlanga o la infanta Cristina. El jurat del Premi Atlàntida, que consta de 16 membres, estava integrat aquest any per Xavier Mallafré, president del Gremi d'Editors i del jurat, així com per editors com Jorge Herralde, Jaume Vallcorba, Beatriz de Moura, Claudio López, Daniel Fernández o Jeroni Boixareu, i alguns periodistes.

La Nit de l'Edició, que aquest any celebra la seva 26a edició, s'ha convertit en l'esdeveniment central del Gremi d'Editors de Catalunya i en el punt de trobada anual de totes les persones vinculades al món del llibre. En el transcurs de la vetllada el Gremi d'Editors ha fet un reconeixement especial a l'editorial Seix Barral amb motiu del seu centenari, a l'editorial Vicens Vives pel seu cinquantenari i a les editorials AG, Panini i Ediciones B pel seu 25è aniversari. També la Cambra del Llibre de Catalunya ha lliurat el Memorial Fernando Lara, que reconeix la labor d'una jove emprenedora del món editorial, la llibretera Fe Fernández Villaret, de La Espolsada Libros de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental).

stats