POLÍTICA CULTURAL
Cultura 09/11/2011

Josep Maria Bricall: "El CoNCA era una cosa descafeïnada"

El catedràtic que va redactar el projecte de Consell de les Arts lamenta tant la retallada de competències del CoNCA com la mala implementació que se'n va fer

Sílvia Marimon
1 min
Josep Maria Bricall amb la consellera Mieras / X. BERTRAL

BarcelonaEl catedràtic d'Economia Política i exrector de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Bricall, va ser el comissionat que va elaborar un projecte de Consell de les Arts per encàrrec del president Paqual Maragall. Va presentar-lo el maig de 2004, la llei es va aprovar el 2008, i només tres anys més tard el conseller Mascarell li vol retallar certes competències, lamenta Bricall: "Una llei aprovada està feta per durar. Si en altres lloca ha funcionat i aquí no, potser és que no es van posar les condicions perquè funcionés", apunta.

En una entrevista a l'ARA, Bricall defensa la idea, però no com es va materialitzar: "El Consell de les Arts que jo vaig concebre estava molt vinculat al fet de poder prendre decisions. I al final es va fer una cosa molt aigualida". Ni el disseny organitzatiu ni les persones que l'integren, diu, segueixen la seva idea original.

Reaccions

Ahir tots els partits excepte el PP es van mostrar escèptics i crítics davant la decisió de Mascarell. Els artistes de la plataforma No retalleu la Cultura van fer públic un manifest en què denuncien que s'està desmantellant el model de gestió independent i no partidista de la Cultura. Miquel de Palol feia una crida perquè els "grups parlamentaris mantinguin les competències del CoNCA".

Des de l'Ajuntament de Barcelona, el regidor de Cultura Jaume Ciurana va reafirmar que mantindrà el Consell de Cultura, un òrgan que té potestat prescriptiva. "No som un organisme autònom i amb pressupost", explicava ahir a l'ARA, Antonio Monegal. "Cap de nosaltres està a sou de l'administració", afegia. Segurament segueix un model amb què Mascarell estaria més d'acord.

Podeu llegir l'entrevista completa a l'ARA Premium.

stats