CULTURA
Cultura 26/03/2012

El filòleg Josep Massot, monjo de Montserrat, premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Nascut a Palma el 1941, és director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat

Ara
1 min

BarcelonaEl monjo benedictí Josep Massot, filòleg, historiador, assagista i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat, ha estat guardonat aquest dilluns amb el 44è Premi d'Honor de la Lletres Catalanes, segons ha informat Òmnium Cultural, la institució que dóna el guardó.

En plena reivindicació per la llengua a les Balears, Òmnium ha escollit per a la 44a edició del prestigiós guardó aquest monjo nascut el 1941 a Palma. Segons un comunicat d'Òmnium, des de Montserrat Josep Massot "ha fet una tasca permanent i exhaustiva d'historiografia en molts àmbits, entre els quals destaquen: l'Església a Catalunya i Mallorca i la seva aportació a la cultura catalana, i la Guerra Civil, especialment a Mallorca".

Segons Òmnium Cultural, Massot ha destacat en el camp de la historiografia, la documentació, "i per les seves tasques com a editor i impulsor d'institucions essencials per a la llengua i la cultura catalanes". Llicenciat en filologia romànica a la Universitat de Barcelona (1962), va seguir cursos de llengua i literatura als Estudis Universitaris Catalans, amb R. Aramon i Serra i Joaquim Molas.

Monjo de Montserrat des del 1962, va ser ordenat sacerdot després dels estudis eclesiàstics d'humanitats, de filosofia i de teologia, el 1971, i des d'aquell mateix any és director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Massot també ha elaborat estudis complets sobre escriptors i erudits d'arreu del país del segle XIX i XX i sobre la cultura popular, que ha plasmat, per exemple, en els 12 volums del 'Cançoner de música popular'.

Ha estat president i vicepresident de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.

stats