NOVETAT EDITORIAL
Cultura 15/03/2011

"De sol n'estava poc, Josep Pla, una altra cosa és que volgués sentir-se solitari"

Aquest Sant Jordi farà trenta anys de la mort de Josep Pla, un dels clàssics indiscutibles del segle XX catalans. Destino commemora l'aniversari de la seva desaparició engegant la càtedra Josep Pla. El seu primer volum és la reedició ampliada de Josep Pla o la raó narrativa.

Redacció
2 min
Retrat recent de Josep Maria Castellet

BARCELONAJosep Maria Castellet, últim Premio Nacional de las Letras, pensa que trenta anys després de la seva mort una nova lectura del prosista català trenca alguns tòpics com el del Pla solitari o el misogin. Destino acaba de recuperar Josep Pla o la raó narrativa, assaig amb què l'editor i escriptor va guanyar el premi Josep Pla l'any 1978. Al treball de fa trenta tres anys, Castellet hi ha afegit un pròleg i un epíleg, aquest últim fonamentat en la relectura de les notes per a diari redactades entre 1965 i 1968 i que es poden trobar a l'últim volum de l'obra completa. "Són notes escrites a raig, que són un conjunt insòlit en l'obra de Pla", ha dit Castellet, que troba que tres dels tòpics més estesos sobre Pla queden desmentits, en aquest aplec de notes: el mite del solitari de Llofriu, la misogínia i la seva gasiveria. "De sol n'estava poc, Josep Pla, una altra cosa és que volgués sentir-se solitari", ha dit Castellet. Respecte el segon punt, l'editor ha comentat que si bé "considerava que les dones havien de quedar-se a casa, tenir i cuidar dels seus fills, en els dietaris apareixen unes cartes misterioses que li envia una tal 'A', que arriba a identificar com a Aurora, una dona a la qual va conèixer abans de la Guerra Civil espanyola i que li suscita fantasies eròtiques". Sobre l'últim punt, Castellet ha recordat que durant 40 dies, Pla va enviar a Aurora "mil pessetes durant quaranta dies". "Aquestes mil pessetes equivaldrien a uns 120 €, cosa que no és una fortuna, però no està malament".

El llibre de Castellet és el primer llibre que es publica dins de la recent creada Càtedra Josep Pla, el director del qual, Xavier Pla, ha assegurat que és bàsicament "un assaig d'interpretació literària, que no ha passat de moda en 33 anys". Xavier Pla ha anunciat que en l'actualitat, des de la càtedra, s'està treballant en la catalogació de la correspondència rebuda per Pla. El pròxim llibre de la Càtedra s'editarà la pròxima tardor i "serà un llibre inèdit de Pla, dels primers dietaris que va fer, escrit en els tres primers mesos de 1936", uns mesos crucials en els quals tenen lloc les eleccions que guanya el Front Popular i en què Pla és corresponsal a Madrid del diari 'La Veu de Catalunya'".

stats