Cinema
Cultura 17/05/2011

Kaurismäki triomfa a Canes amb la seva visió de la immigració

'Le Havre' és un conte tendre i gens moralista sobre la solidaritat

Redacció
2 min
Aki Kaurismäki

BarcelonaAmb el mèrit suficient d'estar a l'altura del que s'espera d'ell, el finlandès Aki Kaurismäki va presentar ahir a Canes, amb Le Havre, una altra ració de l'humor estàtic i el romanticisme residual que el caracteritza, però amb un plus de contingut social.

El director d'Un home sense passat competeix per quarta vegada per la Palma d'Or. I ho fa amb un film protagonitzat per un enllustrador de l'estació de Le Havre, que acull un adolescent africà perseguit per la policia, mentre la seva dona està ingressada a l'hospital.

"La immigració és un problema massa gran com per donar respostes. Tot ve de la colonització i és una mica tard per arreglar això, però si els polítics sortissin de les seves habitacions d'hotel i dels seus Mercedes potser les coses començarien a canviar una mica", va dir el més famós dels realitzadors finlandesos.

Le Havre, encara que pugui tenir un viratge social, segueix transcendint gèneres de la mateixa manera que, encara que estigui rodada a França i en francès, tot recordi a Finlàndia gràcies a una llum tènue i parcial o al codi dadaista de conducta dels personatges. L'univers Kaurismäki, un cop més, està per sobre de les coordenades d'espai i temps.

"La ciutat de Le Havre era la meva última esperança i, la veritat, és un lloc trist encara que no prou com per al que jo volia fer. Però era el més lluny que el meu cap podia estar de Finlàndia", va explicar en roda de premsa un director que ben bé podria ser un personatge de les seves pròpies pel·lícules. A Le Havre construeix aquest microcosmos pausat i hilarant en què, malgrat el gèlid de l'ambient, un cor tènue dringa dins cada personatge. El resultat és un tendre i gens moralista conte sobre la solidaritat.

"Finlàndia i Suècia són els únics països que no podrien haver estat escenari d'aquesta pel lícula, perquè ningú està tan desesperat com per anar allà", va assegurar. Després, festival de l'humor, perquè la roda de premsa es va convertir en una mena d'extensió del film. Quan Karuismäki va ser reprès pel moderador per encendre la seva cigarreta elèctrica, li va etizbar: "No puc apagar-lo, necessitaria un cendrer elèctric", per a continuació ficar-se'l a l'inrevés a la boca.

Kaurismäki, que ja va fregar amb la Palma d'Or amb Un home sense passat, torna amb ganes de vèncer. "Ara us parla Kaurismäki el productor. El director i el guionista s'han anat a pescar. Estic molt content d'estar a Canes", va assegurar.

En acabar la roda de premsa, el van aplaudir gairebé tant com a la pròpia pel·lícula.

stats