Cultura 21/04/2011

El Museu d'Art Modern de Salzburg tornarà un Klimt espoliat durant el nazisme

L'obra, titulada 'Litzlberg am Attersee' i pintada el 1915, està valorada en entre 20 i 30 milions d 'euros.

Redacció
2 min

BarcelonaEl Museu d'Art Modern de Salzburg haurà de restituir un oli del pintor austríac Gustav Klimt que va ser espoliat pels nazis després que la seva propietària fos deportada i assassinada el 1941. Segons ha informat avui l'agència APA a Efe, el director del museu, Toni Stoos, va anunciar que diversos dictàmens pericials han conclòs que està justificada la petició de restitució per part de l'únic hereu de la propietària original del quadre. L'obra, titulada Litzlberg am Attersee i pintada el 1915, està valorada en entre 20 i 30 milions d 'euros.

Ja al gener de 2009, aquest museu va anunciar que entre els seus fons es comptaven entre 10 i 15 obres d'"origen sospitós". Entre les peces sobre les quals es tenen dubtes sobre en quines circumstàncies van ser adquirides hi ha peces d'artistes com Egon Schiele o Oskar Kokoschka.

Aquesta va ser la conclusió d'una comissió creada per aclarir l'origen de les peces i que va estudiar 1.100 dibuixos, 100 gravats i 200 pintures anteriors a 1945 i que van arribar al museu mitjançant donacions o compres. L'existència en els fons de molts museus austríacs d'obres d'art espoliades als seus propietaris jueus pels nazis continua sent un debat obert al país.

El passat 18 de març, el Consell de Restitució del Ministeri d'Educació, Art i Cultura va rebutjar restituir L'Art de la Pintura de Johannes Vermeer, després de considerar que el quadre es va obtenir "sense coerció" en plena Segona Guerra Mundial. El 2006, la galeria Belvedere va haver de restituir als hereus dels seus originals amos cinc peces robades pels nazis, entre ells el famós Retrat d'Adele Bloch-Bauer, també de Klimt, que va ser subhastat poc després per 135 milions de dòlars (92,3 milions d'euros) i es va convertir així en el quadre més car del món.

stats