LITERATURA
Cultura 23/03/2011

Kosmopolis 2011: grans noms i 2.0

La sisena edició del Kosmopolis provarà de cartografiar la literatura del segle XXI a través de diàlegs, recitals, performances , projeccions audiovisuals i activitats singulars com el Bookcamp.

Jordi Nopca
3 min
D'bi.young anitafrika El recital de la performer nascuda a Jamaica i resident al Canadà és un dels plats forts de l'apartat del Kosmopolis dedicat a la nova oralitat.

Barcelona."La literatura és una font de creació, comunicació i independència", va dir ahir Josep Ramoneda durant la roda de premsa de presentació del sisè Kosmopolis, que porta per subtítol "Festa de la literatura amplificada". "El Kosmopolis 2011 consolida els diversos objectius que ja es proposava des del principi: no atén únicament la paraula impresa, sinó també la nova oralitat i la paraula electrònica, que canvien la manera d'escriure, concebre, publicar i distribuir literatura; fomenta la cultura de la contribució a través d'activitats com el Bookcamp, les retransmissions en directe en streaming i el seguiment dels actes a través del Twitter; fa una tasca d'ampliació a través de l'Anella Cultural Catalana, que permetrà seguir alguns dels actes en centres culturals del Prat de Llobregat, Mataró i Manresa, i també a través de l'Anella Cultural Llatinoamèrica-Europa, amb l'acte Twitteratura del Cafè Europa, dissabte a les deu del vespre.

Juan Insua, director del festival, va recordar que la presencialitat del Kosmopolis "s'expandirà a través de les xarxes socials" i va assenyalar que "la filosofia 2.0 és més que una operació de màrqueting". La voluntat última del programa de la sisena edició és cartografiar la literatura del segle XXI. Provarà de fer-ho a través de diversos eixos: diàlegs, recitals, performances , projeccions audiovisuals i activitats contributives com el Bookcamp, en què, en paraules d'Insua, "els usuaris crearan els continguts de les 17 sessions programades, que tractaran temes com les novel·les híbrides, les biblioteques sense llibres o la lostologia , la ciència de la sèrie Lost" . Una altra activitat singular programada per divendres al Cafè Europa és la jam d'escriptura: "A partir de les cinc de la tarda i fins a mitjanit, nou escriptors provaran d'escriure una novel·la ambientada a la Barcelona de l'any 2355". Els escollits per contribuir en aquest "experiment interessant" han estat Flàvia Company, Mathias Enard, Laura Fernández, Eloy Fernández Porta, Víctor García Tur, Andrés Ibáñez, Andrés Neuman, Jordi Puntí i Manuel Vilas.

Un dels principals ganxos de les jornades serà el pas pel Hall Proteu del CCCB d'uns quants autors de pes: divendres, a partir de dos quarts de nou del vespre, Claudio Magris parlarà amb Josep Ramoneda sobre el procés de creació d'un llibre; Ian McEwan conversarà amb Jorge Wagensberg sobre els discursos narratius que s'anticipen al present (dijous, 20.30 h); Enrique Vila-Matas compartirà protagonisme amb Eduardo Lago en una xerrada que porta per títol La tomba de Moby Dick (divendres, 20.30 h); Alessandro Baricco connectarà Homer, Flaubert i Steve Jobs (dissabte, 19.30 h); Henry Jenkins, com a bon guru de les narratives transmediàtiques, oferirà una lliçó virtual (dissabte, Hall Proteu, 18.30 h); finalment, la performer D'bi.young Anitafrika oferirà una de les seves sessions contundents (dijous, 21.30 h).

La nova oralitat

L'apartat de la literatura oral se centra enguany en l' spoken word del Regne Unit: organitzades al Cafè Europa, les sessions comptaran amb la participació de Laura Dockrill (dijous, 21 h), Francesca Beard (divendres, 21.30 h) i Chris Ventriloquist Redmond (dissabte, 20.30 h). "La nostra voluntat -va recordar Insua- és que anem de la tertúlia freda del segle XX a una tertúlia multimèdia i calenta, més pròpia del segle XXI". En aquest sentit es dirigiran les xerrades amb Janne Teller, autora del fenomen editorial Nada (dijous, 19.30 h), el record del centenari del gran poeta polonès Czeslaw Milosz (dijous, 21.30 h) i la taula rodona d'homenatge al també polonès Stanislaw Lem que divendres es farà al Hall Proteu, a partir de les cinc de la tarda.

Teatre i audiovisuals

Una de les novetats del Kosmopolis 2011 és la inclusió de dues activitats relacionades amb el teatre: hi haurà una conversa entre Wajdi Mouawad i Pablo Ley (dijous, Hall Proteu, 19 h) i una xerrada sobre nova dramatúrgia espanyola, amb Pau Miró, Josep Maria Miró i Alfredo Sanzol (dissabte, Hall Proteu, 17 h). La programació audiovisual del Canal Alfa seguirà oferint documentals i reportatges relacionats amb la literatura. Juan Insua va recomanar Dream of life , sobre Patti Smith, el documental sobre la vida del premi Nobel Jean-Marie Le Clézio i la presentació de la novel·la interactiva Sufferos a.

stats