HISTÒRIA
Cultura 06/04/2015

"Democràcia, l'experiment inacabat": portada de l'ARA

Analitzem en un dossier especial quina ha sigut l’evolució del sistema democràtic, a partir de deu conceptes com sobirania, estat i corrupció

Sílvia Marimon
2 min
portada ara 6 abril 2015

BarcelonaLa portada en PDF

La democràcia atenenca va néixer el 509 aC i va tenir una vida breu: la va suprimir Macedònia el 322 aC. Més de dos mil anys després, però, continuem fent servir el mateix terme i una forma d’organització inspirada en el de les ciutats gregues. Els problemes de la democràcia que neguitejaven Aristòtil o Sòcrates persisteixen.

L’ARA publica avui, dilluns, un dossier especial –de la mà de l’hel·lenista Daniel Gómez i el politòleg Jordi Muñoz– que explica l’evolució del sistema democràtic, a partir de deu conceptes com democràcia, sobirania, estat i corrupció.

¿L’ostracisme que s’aplicava als díscols del segle V aC es reflecteix avui en els casos de Snowden, el jutge Garzón o Nixon? ¿Antígona té paral·lelismes amb les manifestacions contra la llei de l’avortament?

Precisament, la preocupació sobre la qualitat democràtica de la nostra societat és l’origen de l’exposició Demos. Viure en la democràcia que es pot veure fins al 28 de juny al Museu d’Arqueologia de Catalunya. A l’especial d'avui també expliquem àmpliament el recorregut d’aquesta exposició, que, a través dels textos, notícies, escultures i les representacions de tragèdies com Antígona o la comèdia Lisístrata, vol debatre un model de convivència que últimament està sent qüestionat.

Un test per acompanyar

I mentre llegiu el dossier, podeu posar a prova els vostres coneixements d'història responent a aquest test sobre la democràcia a la Grècia clàssica. El joc es titula 'Atenes fa 2.500 anys: democràcia real?'. Jugueu?

stats