CULTURA
Cultura 13/10/2011

Barcelona restituirà la senyera que Companys va col·locar al castell de Montjuïc el 1936

La bandera, que Companys va hissar com a símbol de la desmilitarització del castell i de la seva restitució a la ciutadania, va ser retirada per les tropes franquistes quan van ocupar la ciutat de Barcelona el 26 de gener de 1939

Ara
2 min

BarcelonaAmb motiu dels actes anuals de commemoració de l’afusellament del president Lluís Companys, dissabte 15 d’octubre a les 10 h s'hissarà una gran bandera al vèrtex nord del baluard de Santa Amàlia del castell de Montjuïc. La bandera, de 5 per 8 metres en un pal de 15 metres d’alçada, vol restituir la que el President Lluís Companys va col·locar al castell de Montjuïc el 23 d’agost de 1936 com a símbol de desmilitarització del castell i de restitució a la ciutadania.

Durant aquell acte el president Companys va dir: "La bandera immortal de Catalunya onejarà ara damunt del Castell que no serà mai més un presidi d’esclavitud i de mort". Aquesta bandera va ser retirada per les tropes franquistes quan van ocupar la ciutat de Barcelona el 26 de gener de 1939.

Lluís Companys, regidor de l’Ajuntament de Barcelona (1931), primer president del Parlament de Catalunya (1932-1933) i 123è president de la Generalitat de Catalunya (1934-1940) va ser afusellat al fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940 després de ser deportat de França, empresonat i sotmès a un consell de guerra contra tot principi de dret.

Davant aquests fets, el plenari de l’Ajuntament de Barcelona, reunit el 29 d’octubre de 2010, va acordar, quan se'n celebrava el 70è aniversari, que la mort del president Companys havia de ser recordada i motiu d’homenatge amb diverses accions, com ara restituir, en el mateix indret on era, la bandera catalana que Companys va col·locar solemnement l’agost de 1936, i que es mantingués de manera permanent en homenatge al president i a la resta de víctimes del franquisme. Durant l'acte, el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, descobriran una placa commemorativa.

stats