POLÍTICA CULTURAL
Cultura 06/02/2016

L’Ajuntament obre el meló de deu debats culturals de la ciutat

Sílvia Marimon
2 min

BarcelonaA l’Ajuntament de Barcelona no li fan por les polèmiques. Si més no, s’atrevirà a posar sobre la taula alguns dels debats culturals que més espurnes han fet saltar els últims mesos amb el cicle Valor! 10 debats sobre la construcció del valor de la ciutat, comissionat per Jorge Luis Marzo i Joana Masó. “Volem enfrontar aquests debats amb valentia, crítica i autocrítica”, diu la comissionada de Cultura, Berta Sureda. “Són eines que tindrem per a futures reflexions”, afegeix sobre la seva finalitat. Entre el 17 de febrer i el 26 d’abril, al cicle es parlarà de qüestions com el nomenclàtor i de com els noms de Samaranch o Pujol han desaparegut de l’espai públic, i també de si la multiculturalitat és la història d’un fracàs.

A Relats per fer. Censura i negativitat: els debats suspesos es parlarà sobre dos temes que fa mesos van omplir pàgines de diaris. Un d’ells és la cancel·lació de l’exposició La bèstia i el sobirà, que va provocar la dimissió del director del Macba, Bartomeu Marí, i la destitució del conservador en cap, Valentín Roma, i del cap de programes públics, Paul B. Preciado. Després de la sotragada a l’organigrama del museu, l’exposició que mostrava el rei Joan Carles sodomitzat per una bèstia es va obrir al públic. Roma és precisament un dels qui participaran al debat. També hi haurà Rafel Camps i Esther Pujol, membres del col·lectiu Ingràvid. Va ser en el marc d’aquest festival que es va produir l’altra polèmica: l’Ajuntament de Figueres va fer retirar una obra de Núria Güell que mostrava símbols feixistes. Canòdrom Parc de Recerca Recreativa aborda un altre projecte amb una llarga història de polèmiques i despropòsits. El 2012 se’n va cessar el director, Moritz Küng, després de 4 anys de lluites polítiques i despeses per crear un centre d’art que acabarà sent un parc de recerca creativa.

A Monuments per fer. Cal fer-los? es parlarà d’un altre tema interessant, sobretot després que es retirés el bust del rei del ple municipal. Es vol homenatjar la Barcelona anarquista i feminista, però el que es debatrà és si cal passar per la tradició del monument. Estructura a l’horitzó: ‘skylines’ ideològics de Barcelona, però, no podrà comptar amb un dels protagonistes: “Hem insistit perquè vingués Jaume Plensa, però les respostes han sigut negatives”, diu Marzo. El 2014 l’aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va demanar a l’artista que creés una escultura icònica per a la ciutat. El projecte està pendent de finançament.

stats