Cultura 06/07/2017

L'Aragó demana a la jutge d'Osca que anul·li la protecció dels 44 béns del monestir del Museu de Lleida

Els advocats del govern aragonès i de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena denuncien que l'exconseller de Cultura va actuar amb una "palmària mala fe" quan va signar una resolució per catalogar les peces a l'abril

Efe/ara
2 min
El recorregut del Museu de Lleida inclou tres sarcòfags de fusta policromada del monestir de Sixena.

OscaEl cas Sixena persegueix el conseller Santi Vila després que hagi canviat de cartera i hagi passat del departament de Cultura al d'Empresa: aquest dimecres el govern de l'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena han instat la jutge d'Osca a declarar nul·la la resolució que Vila va signar a l'abril segons la qual les col·leccions del Museu de Lleida no es poden disgregar i, d'aquesta manera, aconseguir que el Govern retorni els 44 béns del monestir que hi ha al museu.

A finals de juny la jutge d'Osca va posar el 25 de juliol com a data límit perquè la Generalitat informi de quan i com es traslladaran les obres des del Museu de Lleida fins al monestir de Sixena i el dia 31 per lliurar-les, i fa pocs dies el Govern va anunciar que ha interposat un recurs contra aquesta interlocutòria.

Els representants legals del govern de l'Aragó i de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena denuncien en dos escrits que Santi Vila va actuar amb una "palmària mala fe i sense cap perjudici de les seves responsabilitats civils i penals" i que la resolució que va signar contravé la sentència que ordena la devolució dels béns. Els lletrats insten la jutge que dedueixi testimoni de l'acció del conseller per depurar les seves possibles responsabilitats davant la sala penal del Tribunal Suprem. També recorden un tuit que Santi Vila va fer al desembre quan va rebre una notificació del jutjat d'Osca. "Quedo advertit de les responsabilitats penals per complir les lleis del meu país", deia la piulada.

Els advocats de la part aragonesa subratllen que els 44 béns del monestir de Sixena del Museu de Lleida van ser catalogats segons la llei del patrimoni català per "no retornar-los a l'Aragó" i recorden que tant el Tribunal Consitucional com el Tribunal de Conflictes Jurídics del Suprem van rebutjar els recursos que el Govern va interposar contra l'execució de la sentència. Fins i tot fan referència a una sentència del Tribunal Suprem anglès que resol un litigi contra el British Museum establint que "no es poden fer col·leccions amb peces alienes".

stats